В Източните Родопи основният поминък на хората е тютюнът. Допреди 30-40 г. тютюнопроизводството е осигурявало добри доходи. Сега картината е коренно различна.

От години се търсят алтернативи, които да заменят тютюна. Сред последните идеи е да се отглежда шафран.

Човекът, нагърбил се с нелеката задача да убеди хората в Кърджалийско, че който има в двора си шафран, все едно има петролен кладенец, е Хасан Тахиров.

За ползата от отглеждането на шафран разбрах в Иран, споделя той. Там шафрановите полета са върху милиони декари. Вярно, държавата е създала монопол, но кредитира производителите и им гарантира изкупуване на продукцията. А плащането става веднага, на ръка. Отглеждането на шафран е сериозен бизнес и в азиатската част на Турция. И в Гърция има огромни масиви от шафран.

Според Хасан Тахиров търсенето на шафран е задоволено едва на 30 на сто и има огромна свободна пазарна ниша. А цената на международните пазари е главозамайваща - между 10 и 20 хиляди долара за 1 кг шафран.

Повече подробности за възможностите пред родните фермери, четете в новия брой на вестник „Български фермер“ от 20 октомври.