Още от тази есен ще определим нови пределни цени при доставките на плодове, зеленчуци и мляко за училищата, с което ще прекратим манипулациите, прилагани от доставчиците. Заедно с браншовите организации министерството на земеделието е разработило реални стойности, съобразени с пазарните цени. Това съобщи министърът на земеделието и храните Десислава Танева в парламента по повод депутатско питане. Въпросът беше свързан със скандалните случаи на доставка на моркови за училища и детски градини, калкулирани на космически цени от 7 лева за килограм.

Субсидиите по двете схеми „Училищен плод” и „Училищно мляко” се покриват от еврофондовете и са едни от най-добре усвояваните средства от страната. И двете схеми се прилагат от влизането на страната в Европейския съюз, като същите пределни цени са използвани както по времето на двете правителства на ГЕРБ, така и при управлението на Орешарски, припомни министър Танева.

Като се противопостави на опитите на опозицията да политизира проблема с тези цени, Танева посочи, че от тази есен се слага край на манипулациите, като пределните цени значително ще бъдат занижени.

По този начин няма да могат да се източват и евросредства.