Едно интервю на Любомир Коралов, наш специален пратеник Стара Загора - София

ФИЛИП ЦВЕТКОВ не е човек, който обича медиен шум, особено когато самият той е в началото на своята работа като кънтри мениджър на Тайтън Машинъри България. Затова твърде високо оценявам съгласието му да се срещнем по време на БАТА АГРО есен 2016 по някои актуални проблеми в земеделието и на пазара на агротехника, както и за атрактивни и важни машини на старта на новия есенен сезон. Лаконичен и точен, той разговаря с мен така, както би разговарял с всеки фермер, проявил интерес към продукцията и портфолиото на представяните от Тайтън световни марки. Първите реплики, които разменихме, бяха около експозицията с машини на фирмата на изложението на старозагорското летище. Той подчерта, че на БАТА традиционно са били представени техните партньори-доставчици. Продуктовите новости, каза той, за които говорихме с всички клиенти, които ни посетиха, бяха самоходните пръскачки на Kverneland, който до момента не са предлагани в България. И сега на БАТА-та беше тяхната българска премиера. Те бяха технологична новост - изтъкна г-н Цветков, - която предизвикваше подчертан интерес у посетителите. Имахме и промоционални условия за панаира, които продължават и до края на септември

Имаме промоционални цени за сезонните продукти. Имаме и добра система за финансиране, договорена с един от нашите лизингови партньори. Предвиждаме и в скоро време демонстрации на техника като есенна жътва и др.,обобщи той.

- Бихте ли казали нещо повече за акцента на вашия щанд на БАТА-та...

- Действително самоходната и прикачните пръскачки на Kverneland бяха такъв ацент. Самоходната пръскачка Kverneland iXdrive, модел 5000 е относително нов продукт и за фирмата. Произвежда се на базата на шаси на Mazotti. Но пък всичко останало като пръскаща система, стрели и т.н. са производство на Kverneland. В техните производствени цехове вече имат няколко години опит в работата с такива пръскачки. А ние сега за първи път я представихме в България. Не крия, че съм доволен от интереса, с който беше посрещната тази наша премиера от фермери професионалисти.

- За настъпващия есенен сезон, когато започват различни и важни почвообработки, особено актуални стават тракторите...

- Тракторите. Че те винаги са актуални. На изложението представихме образци от почти цялата гама от марка Case IH, които предлагаме на пазара. Общо взето те са познати тук в България. А най-новият от тях, който видяхте на щанда ни, е OPTUM CVX. Той, както и останалите наши трактори, се ползва с голям авторитет сред българските производители, изграден от големите успехи в работата им на полето и в стопанските дворове.

- Ето, казвате, че са утвърдена марка. Какво сте правили и правите и сега, за да убедите фермерите да ви припознаят като фирма, от която да купуват машините си?

- Първо, поясняваме, че Тайтън Машинъри България е дъщерна фирма, вече на 100 процента, на най-големия в световен мащаб дилър на мултинационалната корпорация CNH.

Ние сме представени на местния пазар от 2012 г. Новото при нас е, че американската фирма Тайтън Машинъри изкупи всичките акции на българската си дъщерна фирма. Представяните от нас марки са категорично, изключително добри и са добре ситуирани, установени на пазара в България. Ние предлагаме на фермерите атрактивни форми на дългосрочно сътрудничество и стабилност. Нашите клиенти знаят отлично, че могат напълно да разчитат на нас, на нашия висококвалифициран екип.

- Какви са възможностите на Тайтън Машинъри България за сервизно обслужване на продадените машини от всички брандове, които представяте на нашия пазар?

- Имаме търговско-сервизни бази в цялата страна. Логично те са разпределени така, че да покриваме територията на страната, да сме близо до земеделските производители. Имаме достатъчно обучени хора, знаещи и можещи опитни технически кадри. Нашите клиенти ни познават и признават от години, защото техните машини са обслужвани бързо и винаги, когато са имали нужда. Важното при тази наша мрежа и система на сервизни дейности е, че работим с оригинални резервни части

Наборът от тях, който поддържаме, е в достатъчно голям обем в нашите складове, така че е изключително рядко да се случи да нямаме нещо, точно когато трябва на нашия клиент. Правим и предсезонни заявки, така че да предложим на фермерите предварително да помислят по темата и да стягат машините си навреме, не когато са в средата на кампанията...

Общо имаме 8 сервизни центъра, като централата е в София. Но големите ни бази със сервизите са пръснати в страната, така че да покриваме оптимално нуждите на фермерите от поддръжка и ремонти по всяко време на годината.

- Като нов управител на Тайтън как виждате развитието на тази мрежа - увеличаване на броя на базите или оптимизиране на дейността им?

- Разбира се, ще усъвършенстваме и обогатяваме дейността на всяка една от тях. Това е естествен процес, съобразен с променящите се условия на пазара. Винаги се налага да се прави нещо допълнително, за да се доразвие постигнатото и всичко да се прави по-ефективно. Относно потенциала за откриване на нови сервизно-търговски центрове това ще зависи по-скоро от развитието на пазара. При нас във фирмата имаме разговори и дискусии по този въпрос, но засега става дума по-скоро за идеи, които се обсъждат и ще се обсъждат.

- Какви са плановите Ви за засилването на присъствието на Тайтън на нашия сложен агропазар?

- Пазарът си е пазар. Има и по-динамични години, има и по-спокойни, каквато е актуалната. Тайтън Машинъри като фирма-майка има дългосрочна стратегия за разширяване на присъствието си в Европа. Като част от тази стратегия е това изкупуване на акциите ни. От тук нататък ние ще продължим да бъдем един стабилен партньор.

- Какво бихте посъветвали фермерите - време ли е да правят сега инвестиции в нова техника или да чакат по-благоприятни времена?

- Това е абсолютно лично решение, но все пак всяка инвестиция трябва да се прави своевременно и с точен разчет

Т.е. ако е нужно на земеделския производител обновяване на машинния му парк, не трябва да отлага прекалено дълго да си купи набелязаната машина, но трябва да мисли и подхожда разумно и без увлечения. Все пак подобна инвестиция не е малка. Особено в трудна година като тази. Финансовите ресурси трябва два пъти да се премислят преди да се пристъпи към сделката.

- Тайтън Машинъри е фирма известна с богатото сии портфолио. Може ли да очакваме в него нови идеи и иновации, от които да се възползват и нашите фермери?

- Разбира се, редица новости и подобрения са налице в сектора Комбайни, предлагани от Тайтън Машинаъри България. Надяваме се да зарадваме феновете на марка CASE с интересни предложения и възможности за цялостни решения при изгодни условия.