За първи път фермерите могат да увеличат нивите си без да затварят оборотни пари

Земеделска земя вече ще може да се купува на лизинг без самоучастие от страна на фермерите. Това съобщиха от компанията за кредити и лизинг в земеделието “Агрион Финанс”. От началото на септември финансирането покрива на 100% оценката й. Това е новост на пазара у нас. Практиката в сектора досега беше земеделецът да осигури поне 20% от стойността на покупката под формата на първоначална вноска, а финансиращото дружество - останалите 80%.

“Ако оценката на “Агрион Финанс” за заложената земя съвпада с договорената продажна цена - фермерът не дължи първоначална вноска, а директно започва да погасява лизингови вноски. Така кредитоискателят

не трябва да

осигурява

собствено участие

под формата на встъпителна вноска, а започва да управлява земята, както реши без да вади лични средства”, казаха от дружеството.

Фермерите получават индивидуални погасителни планове, като вноските могат да се разсрочат за 10-годишен период. Те могат да договорят плащането да стане в удобен момент от годината, например, когато продукцията е реализирана, показва справка в “Агрион Финанс”.

Услугата на дружеството е насочена предимно към малки и средни фермери. За тях наличието на собствена земя е голяма крачка, която изисква много средства.

“Всички наши продукти нямат скрити такси и комисионни и цената на лизинга може лесно да бъде изчислена. Съобразили сме финансовите си условия изцяло с особеностите на земеделския бизнес на база на дългогодишния си опит при създаването и успешното управление на водещата компания за покупко-продажби на поземлени активи “Агрион”. Правим много по-бърза и пазарна оценка на земята, както и обработка на документите. На практика при нас процедурата отнема само няколко дни”, обясниха от “Агрион Финанс”.

Лизингът за покупка на земя е сред най-популярните финансови продукти за фермерите в момента. Така те изплащат покупката на желаните ниви, но в определен период, по удобен начин, който не нарушава финансовото им планиране. Лизингът позволява на арендаторите да купят земята, която обработват на цена в сегашния момент, без да плащат за нея цялата сума като същевременно намаляват бъдещите си разходи за рента.

Освен това сумарно за периода на лизинга

лихвите възлизат

на по-ниска сума

от тази, която

стопаните биха

платили като рента,

ако не купят земята, която обработват. След изплащане на лизинговия договор земята остава тяхна собственост като могат да финансират вноските с получените приходи от нея под формата на наеми и ренти. Спокойствието, че обработваемият парцел ще стане собственост на фермера позволява дългосрочно планиране и по-голяма смелост за инвестициите, като системи за напояване и оптимизация на добивите.

Прогнозите на експертите са, че интересът към алтернативните форми на финансиране в земеделието ще се запази. На пазара за лизинг на земя действат няколко дружества. Банките пък финансират предимно покупките на земеделска техника.