След съботната мразовита утрин следобед едновременно ще се заоблачи от североизток и от северозапад.

Валежи не се очакват, но максималните температури ще са с 3-5 градуса по-ниски от средните за септември и термометрите ще показват между 19 и 23 градуса.

Значителна облачност ще има в неделя.

Слабо ще

превали

в Добруджа

Това съобщи шефът на синоптичната фирма TV-MET Петър Янков.

Облаци над Източна България и слънце над западните райони ще има в началото на седмицата. Условия за слаби валежи ще има по Северното Черноморие.

От сряда започва период без валежи и с постепенно затопляне. В неделя вече максималните стойности на живака ще са между 24 и 29 градуса, което пък е с 5-6 градуса над нормата, уточни метеорологът.

Температурата на морската вода ще е между 21 и 23 градуса.

Ще е приятно за разходки по морското крайбрежие и за високопланински туризъм.

Хубавото време ще захапе и началото на октомври.

От 3 срещу 4 октомври обаче започва чувствително застудяване. Тогава ще завали. Максималните температури в населените места ще са едва 14-20 градуса.

В планините над 2000 метра ще вали сняг. Според Петър Янков краят на този студен период ще е 6 октомври. След това се очаква слабо затопляне и разкъсване на облачността.

Според дългосрочната прогноза пак ще вали между 10 и 13 октомври. Тогава обаче няма толкова чувствително да се застуди, защото дъждът ще се формира под влиянието на средиземноморски циклон.

На 1 5 и 16 октомври ще е предимно слънчево и сравнително по-топло. Новият по-продължителен валежен период ще е между 18 и 26 октомври (Димитровден).

Циганското лято

ще е кратко -

от 27 до 31

октомври,

каза още синоптикът.

На 2 ноември отново ще завали. Значителната облачност ще се задържи до 6 ноември.

Валежите ще спрат от 7 до 10 ноември.