Ася Василева

В живота има всичко. И добро, и лошо. Така и на пазара има пикове и кризи, едни търговци се сменят с други. Това е неизбежно, както смяната на годишните времена.

След трудното идва доброто. Но винаги времето отсява качественото от лошото, плявата от зърното. Така и на пазара остават само най-добрите брандове, за които потребителите са гласували със своите средства. Това е още по-валидно за пазара на земеделска техника. Земеделецът лесно пари не дава. И е прав. Изкарва ги трудно, влага ги когато е убеден, че няма да загуби и само когато е убеден, че получава добра, продуктивна, икономична машини. При пазарна икономика, когато няма програми на хоризонта и цените на зърното са ниски, фермерът просто е длъжен да смята какво може да си позволи при нуждите, които има и при плановете, които са в главата му и най-вече да излезе на себестойност и да спечели. Тук няма място за никакви комромиси. Така че, накрая пазар има само за най-добрата техника.

Затова и въпреки всичко Manitou остава лидер на пазара на земеделски товарачи в света, и в България. Компанията, която произвежда машини от 1958 година, през 2005 година пусна на пазара 1-милионния си товарач. С такава цифра не може да се похвали никоя друга компания в сегмента. На пазара има голям избор от машини, но фермерите по цял свят избират именно Manitou. В много страни самото име Manitou се е превърнало в синоним на товарач, разказа ми с гордост Емануел Санта, регионален мениджър за Балканите на Manitou Group, на изложението БАТА АГРО в Стара Загора.

Каква е причината за този невероятен успех, питам господин Санта

- На първо място високото качество на продуктите ни. Дори самото име Manitou вече се асоциира сред фермерите като синоним на качество.

Зад този успех се крият десетилетия сериозна работа и много инвестиции в развитие и подобряване на производството. Така че много често, когато фермерите решат да купуват товарач за своето стопанство, те подразбират Manitou.

Бих препоръчал и на българските фермери да купуват само най-добрите машини за които да получават най-добър, качествен и навременен сервиз.

MANITOU СА С МНОГО ВИСОКО КАЧЕСТВО И ПЕРФЕКТНО ОБСЛУЖВАНЕ

Това е нашата политика и философия. Така че, фермерът не трябва да се колебае да купува най-доброто като производителност и в същото време машината да запазва същата си стойност през цялото време на използването й. Ние предлагаме машини в много широк диапазон на действие, многофункционални, полезни и печеливши за фермера във всички сфери на агробизнеса.

Иван Иванов, бранд мениджър Manitou във фирма ЗЛАТЕКС, допълни информацията:

- Товарачите на MANITOU са специални защото успяват да изпълнят изискванията на едни от най-големите производители в България. Те са пъргави, бързи, с много добра товароподемност. Инструментите, които се прикачват към тях са предназначени специално за това земеделецът да пести време. А пестейки време, той пести пари. Това е целта на всеки един бизнес.

На изложението в Стара Загора фермерите видяха двата най-продавани модела на MANITOU - ML T735. Това е седемметров товарач с товароподемност 3,5 тона. Както свидетелстват специалистите за MANITOU всички детайли в модела MLT 735 са пригодени за активна експлоатация и на полето, и в стопанския двор, и в животновъдната ферма.

- Навсякъде машината показва силно изразена икономичност, която се дължи на няколко фактора, обяснява Иван Иванов.

Единият от тях е патентованата система за почистване на вентилатора. Тези машини работят в твърде замърсени условия. Затова са снабдени с усъвършенствана, иновативна очистваща система. На всеки 15 минути вентилаторът, който е реверсивен, се завърта в обратна посока с цел за три минути да издуха боклуците, събрали се по радиатора.

Това повишава ефективността на машината чрез нормализиране на работната температура и удължава значително нейния живот и трудоспособност.

Вентилаторът е с хидрозадвижване и може, в зависимост от нуждите, от натоварването, да работи при различни режими. В резултат се пести гориво. Ако машината не е силно натоварена, тя автоматично се нагажда към работните условия, за да бъде максимално ефективна и икономична

Моделът 732 също повдига товарите на 7 метра, а товароподемността му е 3,2 тона.

Смятаме, че и за напред тези два модела ще остан най-продаваните на пазара у нас.

И още нещо много важно за фермерите:

- Добрата ни работа с MANITOU ни дава възможност, когато клиентът има различни желания, веднага да можем да реагираме, да поръчаме правилната машина, подходяща за конкретното стопанство.

- Разбраха ли вече фермерите, че трябва да търсят MANITOU при ЗЛАТЕКС?

- Златекс е вече 25 години на пазара в България и нашето мото е винаги близо до клиентите. Това ни помага винаги, когато се заемем с нещо ново и поемем нов бранд, българските фермери веднага да научат и да станат съпричастни. Вече клиентите ни получиха посланието, започнахме да работим добре и с резервни части и консумативи, което е показателно за това, че клиентите вече ни познават и свързват MANITOU със ЗЛАТЕКС.

Как оценява изминалите няколко месеца на работа с фирма ЗЛАТЕКС, е въпросът ми към Мануел Санта.

- Разбира се, пазарът в момента е много труден. Всички очакват отварянето на програмите, а товарачите са продукт, които не се продава лесно. Но въпреки това работата върви по план и за тези няколко месеца успяхме да продадем доста машини. Не можем и да искаме повече.

Вместо заключение ще кажа, че товарачите на MANIТOU се окомплектоват с двигатели DEUTZ, които в момента на агропазара показват най-висока икономичност.

Това, според специалистите, средно, в петгодишен план, спестява на фермера между 3 и 5 хиляди евро само от гориво, в зависимот от приложението и стриктната експлоатация на телехендлера. В един не толкова дългогодишен план машината изплаща основна част от стойността си.

Защото ако техниката не е добра никави красиви думи и реклами няма да и помогнат за дълго. Още повече на агропазара. Фермерите, които дори на ум могат да пресметнат разходи на тон и на декар, не могат лесно да се излъжат. Но има брандове, които са издържали проверката на времето и са се превърнали във верен спътник на земеделците по света. MANITOU безспорно е един от тях.