Как да запазите плодовата продукция по-продължително време

От това, как ще се приберат плодовете, зависи колко ще издържат при съхранението им. Разбира се, здравният им статус се определя от цялостната грижа за дръвчетата през вегетацията им, както и от опазването им от болести и неприятели.

Пи принцип има три степени на зрелост: беритбена, консумативна и ботаническа. За любителите от значение са беритбената и консумативната зрелост.

l Беритбената зрелост е когато плодовете са достигнали характерните за сорта големина, форма и цвят. В този период те могат да се пренасят и на по-големи разстояния.

l Консумативната зрелост е щом плодовете доразвият характеристиките на сорта, плодовото месо става по-нежно и по-приятно за консумиране. При есенните и зимните ябълки консумативната зрелост настъпва от 2-3 седмици до 2-4 месеца след беритбата.