Разгонеността при свинете обикновено трае 2-3 дни. При младите свине е по-малко - средно 2-2,5 дни, а при възрастните - по-дълго: 3-3,5 дни, но понякога, макар и рядко, достига и до 5-6 дни.
Времето непосредствено след разгонването - диеструсът, се характеризира с намалено безпокойство при свинете. Свинята повече не реагира на присъствите на нерез, както и не позволява над руги свине-майки да я заскачат.
Лигавицата на половите органи става бледа и намалява по размер толкова, че става суха и набръчкана.
В големите свинеферми при наличие на голямо поголовие от свине-майки навременното откриване на разгонеността е важно условие за ефективно размножение на стадото.
Препоръчва се откриването на разгонените свине да се извършва два пъти дневно с нерез-пробник. По този начин може най-точно да се определи времето за първото покриване.
Овулацията при свинете започва от 20-ия и продължава до 40-ия час след появата на рефлекса на неподвижност. Най-благоприятното за осеменяване е времето от 24-ия до 36-ия час след появата на разгонеността. Ако се пропуснат най-благоприятните моменти за осеменяването и са оплодени малко яйцеклетки, никакви други мероприятия не могат да накарат свинята да роди повече прасета. По-сложно е да се определят тези моменти при изкуственото осеменяване.