Никой не е отрязан от достъп по ПРСР. Това каза пред журналисти министърът на земеделието и храните Десислава Танева след откриването на Международното специализирано селскостопанско изложение БАТА АГРО 2016 – Есен в Стара Загора, съобщи „Фокус”.

Министър Танева съобщи, че вторият прием по мярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства” с целия остатъчен бюджет, който към момента е 237 млн. евро, ще бъде отворен в първата половина на месец октомври. „Промените бяха анонсирани преди това. Намален е максималният таван на проект до 1 млн.евро, вместо 1.5 млн. евро в първия прием, намален интензитет, общ максимален процент 60% при максимален 70%. Всичко това при екстраполация на данните, които правихме от анализа на първия прием следва да доведе до това, че близо 36% от кандидатите да бъдат одобрени вместо в първия прием”, обясни министър Десислава Танева.

„По приема, който приключи по 4.1 са контрактувани близо 800 договора, бюджетът беше близо 150 млн. евро, по правилата увеличен впоследствие с около 14 млн. евро, за да се одобрят всички с минималния брой точки, които влязоха в рамките за одобрение. Половината от този бюджет е за подкрепа на инвестиции в земеделска техника. Предполагам, че интересът към втория прием също ще бъде голям, но предвид промените, се надявам ,че по-голям процент от кандидатите ще бъдат одобрени. Направили сме промени и в момента Наредбата за прилагането 4.1 е качена на сайта за обсъждане. Надявам се, че това са по-справедливи промени, критерии , които сме заложили за втория прием”, обясни министър Десислава Танева.

Във връзка с това колко от бенефициентите по първия прием на 4.1 са се отказали по една или друга причина Танева заяви, чене би могла да каже. „За контрактувани договори, които са се отказали, все още няма такава статистика, тъй като срокът по договорите, след който следва да се проверява дали е започнала инвестицията и тогава да се налагат съответно някакви санкции, ще започне да тече от януари. В хода на разглеждането на проектите имаше бенефициенти, които се отказаха, но те са единици. Цифра не мога да кажа, но тя е от рода на 20 кандидати”, обясни тя.

„На фона на 800 контрактувани договора, на фона на 1353 подадени проекта, това са цифри, които не показват проблем или нещо, което би наложило промяна в инструмента по подкрепата”, допълни земеделският министър.

На въпрос как ще бъдат подпомогнати зърнопроизводителите за закупуване на комбайни, тъй като те са отрязани от ПРСР министър Танева коментира: „Никой не е отрязан от достъп по ПРСР. Искам да бъда много ясно разбрана. За първи път ПРСР има фокусна подкрепа. Не говорим за отрязан сектор, а за много по-голяма проекта готовност на земеделският бранш в България, отколкото са възможностите на ПРСР. За това и направихме промени по мярка 4.1”.

„Убедена съм, че вторият прием ще има бюджет, който ще е за всеки вид производство, но всичко зависи от броя на кандидатите, какъв е средният размер на исканата подкрепа, какви биха били одобрените разходи и класирането. За първи път в този програмен период договорите са сключени с различни условия и срокове, ако не започнат инвестициите те ще бъдат прекратявани, за да могат да се управлява много по-своевременно ресурсът, с който разполагаме. Смятам, че наистина в сравнение с първия програмен период бюджетът ще бъде много по-добре управляван, ако се върви по тези правила”, поясни земеделският министър.

Министър Танева уточни, че дори това, че по първия прием не е било подкрепено зърнопроизводството, предвид приоритизацията на програмата, 50% от контрактувания бюджет е отишъл за подкрепа на закупуване на земеделска техника.

Във връзка с мярка 4.2 „Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти” земеделският министър уточни, че към момента тече контрактуването на договорите и разглеждането на проектите. „Все още предстои слизането до последните точки – те са 55, които са минималните точки за проекти, влезли в ранкинга. След това ни предстои анализ с бранша. Имаме искания от браншови организации също за промяна на условията, ще ги обсъдим”, добави тя.

„Планираме до края на годината да направим това обсъждане и да процедираме промените, които биха се наложили след това обществено обсъждане, предвид анализа, който ще направим с неправителствения сектор. За това планираме приема в началото на следващата година. Ако тези промени наложат нотификация, трябва да я направим, за да отворим приема, както направихме за мярка 4.1”, коментира министър Танева.