Села в община Севлиево вече 5-ти ден са без вода, сигнализираха в "24 часа" жители на Идилево. От години общината е на воден режим през летните месеци заради липсата на язовир и намаляване на дебита на повърхностните водоизточници.

"Преди пускаха водата през ден, но сега няма нито през деня, нито през нощта. Вчера се обадих във ВиК и ми казаха, че най-късно до 17 ч. водата ще дойде. Цяла нощ дежурихме, за да можем да напълним съдовете и да се запасим, но вода не дойде. Положението е ужасно, не можем нито да се изкъпем, нито да пуснем пералня. Само ни лъжат. Това е дискриминация, как в града може да има вода, а за селата - не. На всичко отгоре така имаме по-високи сметки, отколкото когато имаме вода, защото по тръбите върви въздух, а не получаваме услугата, за която плащаме", разказа Милена Тотева от с.Идилево.

В селото нямат собствен водоизточник и пълнят кофи и туби от единствената чешма, която обаче не е изследвана. Местните се опасяват да не плъзнат зарази и болести.

"Имаме 20 къщи с англичани, що за облик създаваме, нали ще ни разнесат по цял свят с мизерията", опасяват се жителите на Идилево.

Управителят на ВиК Бяла - Севлиево Кристиян Даскалов обясни пред "24 часа", че вода не е подадена заради авария на магистрален водопровод.

"Снощи натоварихме максимално, за да попадем вода за Идилево, но се спука стария етернитов водопровод. При режим е така, постоянно прави аварии. Отстраняваме я и вероятно късно вечерта хората ще имат вода", обясни Даскалов.

Той каза, че предвиждат да закарат водоноска, за да осигурят питейна течност.