Плодовете и зеленчуците по пазарите тази година са по-евтини от миналата година, твърдят търговците по борсите. Туршията остава запазена марка за много от нас. И верни на традицията, че домашното си е най-вкусно, вече повечето хора започнаха да купуват зеленчуци, за да се подготвят за зимата, съобщава "Нова телевизия".

Да посади и да отгледа зеленчуци за Венета е традиция. А с идването на есента всеки произведен зеленчук се превръща в туршия. Краят на август за Венета означава едно – голямото консервиране започва. А на пазара ни чакат по-ниски цени спрямо миналата година.

„Хората които обичат да си правят зимнина, нека си правят. Няма да дадат повече пари в сравнение с миналата година, дори напротив. Имаме наблюдение, например, на корнишоните от 5 години насам са с най-ниски цени”, обяснява Ваня Зидарова от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

Изключение прави зелето. „Няма достатъчно количества, търсенето е голямо, а това е пазарната икономика”, допълва Ваня Зидарова.

И доматите, които тази година са рекордно скъпи. А това, че в момента цените на борсата са ниски, не успокоява продавачите на зеленчуци. Освен зеленчуците, на борсата тази година по-евтини са и олиото, яйцата и маслото. Нагоре пък вървят цените на захарта и брашното.