Любомир Коралов, наш специален пратеник с. Доганово- София

- Какво ще бъде участието на БУЛАГРО ГРУП в международното изложение за техника и всичко друго за селското стопанство БАТА АГРО 2016 есен? Готвите ли изненади за фермерите, котио ще посетят щанда на холдинга?, попитах преди десетина дни изпълнителния директор на компанията д-р ХРИСТОФОР БУНАРДЖИЕВ.

Срещата ни стана по време на осмия етап от националния демотур за показ на най-актуална техника по нивите на Софийското поле. Машините работеха без отказ, резултатите от демонстрираните дейности за обработка на земята след жътва и за идващия сезон бяха отлични, според оценките на участниците, фермери от Западна и Средна България.

За поредна година Булагро Машини организира мащабна лятна кампания от демонстрации, имащи за цел да покажат на земеделските производители от цялата страна машини на утвърдили се световни производители в действие на полето, както и да ги запознаят с технологичните иновации в сектора, коментира г-н Бунарджиев и добави:

- Турнето от демонстрации обхвана общо осем локации във всички основни земеделски региони на страната. Фермерите наблюдаваха в действие техника от най-висок клас на европейски брандове, лидери в своите сектори. Между тях изпъкват PОЕTTINGER с техните плугове SERVO 45 и SERVO 6.50, дискова брана TERRADISC 6001, мулчираща сеялка TERRASEM C6 с опция за торовнасяне, къса комбинация от разрохващи дискове FOX 400D и механична сеялка VITASEM 402. Не по-малко качествени са и машините на датската HARDI, която предлага прикачни пръскачки RANGER, NAVIGATOR и COMMANDER (оборудвана с патентованата TWIN система на HARDI за пръскане с въздушна асистенция), самоходна пръскачка ALPHA EVO. Особено впечатляващи бяха машините на BADALINI - продълбочители с хидравлично регулиране на дълбочината с дискова секция HERCULES MEGA, както и култиваторите на EINBОЕCK, и торачките на датската BOGBALLE. Показахме и машини на SCHАFFER LADER - високоефективен телескопичен товарач и т.н. По време на демонстрациите бяха представени и актуални промоционални предложения за есенната кампания в областта на СЕМЕНАТА, уточни д-р Бунарджиев и поясни, че по време на техния ДЕМОВЛАК специалистите от екипа на БУЛАГРО са направили различни, изгодни промоционални и лизингови схеми за закупуване на техника, препарати и семена на участниците в националната лятна проява на холдинга.

- Що се отнася до нашето участие в работата на БАТА АГРО 2016 есен ще кажа, че това е едно изключително важно изложение за нас. Кой знае какви изненади не предвиждаме, тъй като ние представихме в нашата лятна промоционална кампания всички "изненади", които би трябвало да направим на БАТА-та. Така че тези от нашите клиенти, които не дойдоха при нас по време на голямото турне ще имат възможност на изложението на старозагорското летище да видят, да пробват и да купят машините, които ще им бъдат полезни през есенния сезон. А ние имаме много такива. За тях споменах вече.

- Какво очаквате от тазгодишното есенно издание на БАТА-та?

- Ако пресметнем, че за тези 8 тура сме били посетени от средно 80 клиента, това означава около 600 души. В нашата база данни имаме малко над 2000 човека.

Така че имаме кого да очакваме на БАТА-та

да "почука" на нашата врата. Ние ще я отворим. Нашият щанд е винаги отворен за всекиго, които има нужда от хубава, силна, икономична машина. Още повече, че се надяваме, че след почукване на вратата ще притрака и касовият апарат, символично казано. И отново ще имаме продажби, които са стимулирани в не малка степен от видяното на БАТА-та.

- Действително, не готвим някакави нечувани изненади се присъединява към нашия разговор и ТЕНЬО ТЕНЕВ, търговски представител на БУЛАГРО машини за Централна и Южна България. Но само при нас многобройните посетители ще видят някои почти непознати за нашите полета машини, които само нашата компания внася в България.

Става дума за АЕРАТОР-а, или както го наричат още ИГЛЕНА БРАНА. Основното й предназначение е за механична борба с плевелите при култури със слята повръхност, както и при редови култури в т.ч. царевица и слънчоглед. Използва се още и за разбиване на почвената кора и аериране на почвота. И е особено приложима при култури за биоземеделието.

А това е голямо предимство за фермерите, защото не се налага пръскане и торене.

Интересен е и е по-различен и редовия активен фрезов култиватор, който обработва много прецизно и продуктивно междуредието, на принципа на фрезоването.

Специално този вариант, който ще представим на БАТА АГРО, е с устройство за торовнасяне, едно много съществено предимство. Ще покажем и уникалната пръскачка COMMANDER на датската марка HARDI, оборудвана със специална система за пръскане с въздушна асестенция. Това означава, че и при силен вятър пръскането и подхранването на растенията с листни торове и препарати да се осъществи.

И това става благодарение на въздушните ръкави. Първата машина, внесена в България с такава система е представена от БУЛАГРО машини, подчерта г-н Танев.

От казаното дотук стана ясно, че менижърите на БУЛАГРО ГРУП очакват на техни щанд на БАТА АГРО да дойдат множество фермери професионалисти, които се готвят активно за предстоящия есенен сезон.

Тук в света на модерната почвобоработваща техника те ще получат не само много информация, съвети и подкерпа но и интересни предложение за промоционални финансови схеми, които биха облекчили евентуални сделки за купуване на машини. В това ме увери и МИТКО ЖЕЛЯЗКОВ, търговски директор на БУЛАГРО машини.

- През този активен предесенен период предлагаме няколко промоционални схеми- като отложени плащания, отстъпки от цената, които важат за една част от гамата на машините в нашето портфолио.

Те вече са в сила. Естествено активно ще се промотират на БАТА АГРО есен. За една група машини пръскачки на HARDI и за някои с марката PОЕTTINGER има твърди отстъпки под формата на абсолютна сума. Имаме и машини на склад, които предлагаме по схемата на отложено плащане в рамките на една година, обичайно на 20%-ни части /вноски/. Естествено работим с всички лизингови компании в България. Ние предпочитаме да работим с изчистените схеми на самите лизингови компании, защото при някои промоционални схеми, които се промотират от конкуренцията всъщност имат една скрита съставка като някакъв лихвен процент, който все пак идва от някъде, идва от цената на машината плюс лихвата по лизинга. И казваме на нашите клиенти: ето изберете си лизингова компания, която искате.

В момента лизинговите равнища са много добри, което е характерно за цялата обща ситуация в Европа и България.

Сега може да се правят сделки на равнища в порядъка на 3-4%, което е съвсем поносимо за фермерите.

Всички тези схеми ще бъдат предложени на нашите посетители на БАТА АГРО. Ние ги стартирахме по време на нашия национален летен полеви демонстрационен тур. Така дадохме повече време на фермерите да направят своите разчети и с тях да дойдат на БАТА-та.

И да сключим сделки за покупка на машини, нужни за есенната продуктивна сеитбена кампания, уточни г-н Желязков.