Почти всички лятно цъфтящи градински и балконски цветя могат да ви радват с обилен цъфтеж дори до първите сериозни застудявания през октомври.

От края на август и през целия септември има какво да се свърши в градината или на балкона.

Освен подготовка за зимуване на изнесените навън стайни цветя, сега е моментът да подготвим не само есенно цъфтящите луковични цветя, но и пролетно цъфтящите.

Време е да съберем семена от лятно цъфтящите цветя за пролетната сеитба догодина. Петуния, тагетис, лобелия, тунбергия, газания, калдаръмче и много други - съберете семената, изсушете ги на вестник и ги приберете в хартиени пликове на сухо, хладно и тъмно място.

Скоро ще подготвите и сакъзчетата за зимуване. Не бързайте да ги режете - и през този месец те могат да ви радват с водопади от цветове. Като подготовка можете да смените схемата на торенето - спрете синия кристалон и торете с кафяв. Също така намалете поливането.

През втората половина на септември падат първите слани - бъдете нащрек и следете прогнозата за времето. Преди първите слани приберете изнесените на балкона или в градината стайни цветя - те няма да понесат добре отрицателните температури. Преди да ги внесете на топло, почистете пожълтелите и наранени листа и измийте саксиите.

Внесете стайните цветя когато температурите не са по-ниски от 10-15 градуса - в противен случай ще стресирате допълнително растенията.

На балкона или в градината до преди първите слани оставете амарилиса, като спрете да го поливате - постепенното застудяване и засушаване ще подготви растението за зимния сън.