Кожицата им трябва да е здрава

Прибирането на картофите е строго специфично и зависи от района, в който се отглеждат. Освен това зреенето е и сортова особеност - има ранни, средноранни, късни.

По принцип прибирането на картофите започва, когато надземната маса (стъбла и листа) са изсъхнали. Това е знак, че кожицата на клубените е здрава и те могат да се съхраняват.

Картофите се постаяват в тъмно помещение. А за да се запазят по-дълго време, са необходими специални условия. Температурата трябва да е между 3-4 градуса, а влажността на въздуха - 85%.

Много важно е съхранението им

Ако картофите се съхраняват при температура от 0 до 2 градуса, се получава т. нар. осладяване на клубените. Те имат нормален вид, но са със сладникав вкус.

При продължително държане на картофите в помещение с температура под 0 градуса, клубените измръзват. След това при размразяването във вътрешността им се наблюдават светлокафяви петна.

Ако се поставят на място с по-ниска влажност, водата в клубените се изпарява и те се набръчкват.

В помещение, където влажността е повече, има вероятност да се развият болести - като различни видове гниения.