Диана Ванчева

Наскоро министър Десислава Танева ни каза, че нищо още не може да се каже в конкретика за новата ОСП, защото истинските дебати и вземането нарешения тепърва предстоят.

Че това е така, е видно. Че новите бюджети няма да са като старите, също вече става ясно.

Видя се и това, че държавите, които нарицателно се наричат Стара Европа, са на кръстопът и призовават да се върви към намаляване на средствата за сектор земеделие

Според нашия аграрен министър не е голяма драма да се намалят средствата, но ще е драма, ако липсва обща регулация, защото възможностите на различните държави членки са твърде различни.

Това важи и за общия пазар, който по някакъв начин също ще трябва да е общо регулиран. Експертите предполагат, че само за това ще отиде вече доста време в преговори

Ще са нужни за оформяне и допълнителни регулации, които по някакъв начин досега помагаха за грубото изравняване на земеделската подкрепа за различните фермери в различните държави.

За България засега едно е ясно.

Страната ни твърдо ще защитава пакета за обвързана с производството подкрепа за европейското земеделие и в следващия период. Той за първи път се приложи през 2014 г. и доказа, че подкрепя конкретно доходите на дадени фермерски категории по избор на страните членки, а не само на високоефективните стопанства, които добре се справят чрез директната подкрепа.

ЕС ще има някаква земеделска финансова подкрепа за конкурентоспособност и след 2020 г., но още не може да се каже каква. Само е сигурно, че това е основният лозунг на Евросъюза в областта на земеделието, който е размахван и уж заложен и за след 2020 г. като основна икономическа идея.

Не може да се каже обаче, че тече някакъв европейски дебат за след 2020 г., а по-скоро, че нещо се влачи. Разговорите все още се водят на браншово и национално ниво. Съответно и предложенията се адресират към националните правителства.

Много европейски представители на неправителствения сектор не крият, че вече са твърде тревожни и несигурни за това какво може да се очаква за агробюджета. Съответно се страхуват какво ли ще крие бъдещето за тях и земеделската индустрия

Еврокомисарят по земеделие Фил Хоугън се опита един-два пъти да поуспокои топката, срещайки се с аграрни общности и обяснявайки, че ще е от съществено значение да се предприемат най-важните стъпки, които ще внесат яснота и стабилност за 27-те държави.

И национални правителства казаха, че ще настояват още в края на настоящата година Европа да се консолидира и ориентира накъде ще върви ОСП и кои от нейните бюджетни пера ще се опазят.

Един от най-влиятелните съюзи - на европейските фермери Копа-Коджека, чието мнение никога не е за пренебрегване, описа тъжни дни за земеделските производители от ЕС и обяви, че ключовият момент трябва да бъде да се избегне по-нататъшно разрушаване на европейския земеделски пазар, като се има предвид и сега протичащата криза на него.

От решаващо значение ще е да се запази пазарна устойчивост, каза генералният секретар на организацията Пека Песонен. Той обеща, че ортанизацията ще работи усилено за това фермерите в ЕС да не плащат цената за международната политика и въздействието върху търговията, а напротив - да го усетят в минимална степен.

Германски политици наскоро заявиха, че виждат логика да се обсъди единно икономическо управление и един европейски финансов министър, който да се разпорежда с независим бюджет, но тази "супердържава" не се възприема от мнозина.

Истината е, че "Повече Европа" стана дразнещ икономически подход за много от страните членки и някои искат да си получат обратно някои от правомощията, които сега има Брюксел

Но правомощията означават да извадят и пари за своите фермери.

Немската преса наскоро цитира изказвания, че Общата селскостопанска политика от десетилетия не е нищо повече от огромна машина за преразпределение на пари без осезаема допълнителна полза за Европа.

Но когато някои лидери говорят така, трябва да знаят и отговора на ЕК - готови ли са страните членки да поемат сами част от подпомагането на земеделците си.

Частта на Великобритания в общия дял от бюджета на ЕС е 10-11% и логиката показа на икономистите, че тази сума ще трябва някак си да се редуцира.

Лош сценарии за малките и нови държави ще бъде старите членки да оформят силно ядро и да променят логиката на ОСП.

В Европарламента обаче, по коридорите, все по-често се цитира израз от една реч на Тони Блеър отпреди години, в която е казал: "трябва да изберем какъв съюз да бъдем - този, който стимулира иновациите, или онзи, който дава по 1 евро на крава на ден". Наближава времето да се започне дебатът за кравите и парите. И това ще съвпадне с българското председателство..