Дукена Жолева агрометеоролог при НИМХ - БАН

През август развитието на земеделските култури ще протича при температури около и над климатичните норми, а в голяма част от страната - и при дефицит на почвена влага. В края на юли почвените влагозапаси в 50 и 100-см. слой при пролетните култури, с изключение на места в западните райони, бяха оскъдни - под 50-60% ППВ (пределна полска влагоемност).

В началото на август прогнозираното сухо и горещо време, на места с екстремно високи максимални температури до 38-39 градуса, ще нарушава нормалния ход на физиологичните процеси при пролетните култури, ще влияе негативно на цъфтежа и оплождането при късните хибриди царевица и зеленчуковите култури.

Понижение на температурите и нормализиране на топлинните условия се очаква в средата на първото десетдневие. Тогава в Западна България се прогнозират превалявания и подобрение на условията за развитие на земеделските култури. В източните и южните райони дефицитът на почвена влага ще се задълбочава, което ще изисква прилагане на повишени поливни норми при късните пролетни култури.

През първото десетдневие на август при ранните хибриди царевица ще протича фаза млечна зрелост и преход от млечна към восъчна зрелост. При слънчогледа на места в Дунавската равнина и в южните райони на страната ще се наблюдава начало на фаза узряване.

През втората половина на август част от късните полски култури ще приключат развитието си. При слънчогледа ще се наблюдава масово техническа зрелост, при соята - фаза узряване. В края месеца при средно късните хибриди царевица ще преобладава восъчна зрелост. При памука ще се наблюдава начало на разпукване на плодните кутийки.

През третото десетдневие на август се очаква промяна на агрометеорологичните условия. Прогнозира се повишена вероятност за валежи, подобрение на водно-физичното състояние на почвата в горните слоеве, което е от важно значение за по-качествено провеждане на дълбоката оран и предсеитбените обработки на площите предвидени за засяване със зимна рапица. В края на август започва агротехническият срок за сеитбата на тази важна маслодайна култура.