Горещият душ оказва тонизиращо и освежаващо действие върху стайните растения. Особено е полезен за слабите и нездрави растения, при дълго отсъствие на цъфтеж. След горещия дъжд спира опадането и пожълтяване на листата, появяват се нови листа, растението бързо излиза от състоянието на стрес. Често резултатът от проведена дори една процедура може да се види до една седмица. Горещият душ е отлично средство за пробуждане на растенията от зимния сън. Тази процедура трябва да се провежда регулярно, един път месечно.

Технология на провеждане на горещ душ

Един час преди процедурата растението трябва да се полее. Температурата трябва да бъде 40-50 градуса (водата трябва да бъде топла, но не гореща). Ако не желаете да поливате почвата я покрийте с фолио.

Растението се полива под ъгъл от всички страни. Процедурата е от 30 секунди до 1 минута, в зависимост от големината на растението. Оставете го в банята за няколко часа да изсъхнат листата. След изкъпването на растението почвата не се полива една седмица.

Цъфтящите растения не се нуждаят от горещ душ. Достатъчно е да се напръскат листата с пулверизатор с топла вода. Скоро присадените растения трябва да укрепнат и тогава да се изкъпят. Цветя с мъхести листа (глоксинии, бегонии) не трябва да се пръскат с вода. От излишната влага те могат да загинат.