Обзорът на състоянието на зърнения пазар и движението на зърното в страната до 24 юли, изготвен от МЗХ сочи, че при пшеницата опасенията за по-малко реколта във Франция и данните за ниското й качество са повлияли за повишаване на котировката на фючърсните пазари на европейския континент.

В Украйна 50% от пшеницата вече е прибрана, но тревожна новина за нея е очакването, че реколтата ще бъде с влошени качествени показатели.

През изминалата седмица не е осъществен износ на пшеница за трети страни от България.

Изкупната цена на хлебна пшеница към 21 юли е 255 лв. за тон за района на Добрич, като от началото на месеца и съответно от началото на новата маркетингова година се е понижила с 15 лв. на тон.

При ечемика са прибрани 99% от предвидените за реколтиране площи у нас. През изминалата седмица е осъществен значителен износ на ечемик от България за Либия, на сравнително висока експортна цена от 198 долара на тон.

В България за изминалата седмица изкупната цена на ечемика е 225 лв./тон, което също представлява сериозен спад и то само за седмица с 25 лв./тон.

Изкупната цена на царевица за района на Плевен към момента се задържа на нивото си от началото на юли – 310 лв. на тон.

До момента в страната са прибрани 95% от предвидените за реколтиране площи с рапица. Фючърсната цена на европейския пазар за доставка през август е 363 евро/тон, а за доставка през ноември - 366, 25 евро/тон.

През изминалата седмица от страната ни е осъществен износ на черен маслодаен слънчоглед на експортна цена от 417 долара/тон.