Експертите на РИОСВ-Русе са съставили акт за установяване на административно нарушение на млекопрeработвателно предприятие в с. Ситово. Това сочи справка на сайта на РИОСВ-Русе, предаде Фокус.

Контролната проверка по изпълнение на дадено предписание в предходен период и по препратен от Министерството на околната среда и водите сигнал за замърсен водоем и наличие на мъртви животни е извършена в края на миналата седмица. При проверката е констатирано, че не са изпълнени дадените на 10 юни предписания за почистване и въвеждане на пречиствателното съоръжение в техническа изправност. В момента на проверката, образуваната суроватка при обработка на млечни продукти не се преработва и изтича в канал. Дружеството е представило документи за предаването на част от суроватка на друга фирма. На фирмата са дадени предписания в едноседмичен срок да почисти и приведе в техническа изправност пречиствателното съоръжение за отпадъчни води, както и да изготви инструкции за експлоатация и поддържане. Дадено е и предписание да се извърши класификация на образуваните от дейността отпадъци и да се представи отчетна книга съгласно изискванията на спериализирана наредба.

Предвиденото вземане на  проби от води от водоема не беше извършено, тъй като има съмнения за антракс по животните. Предстои последващ контрол по изпълнение на дадените предписания.