Невинаги е лесно да се разбере къде точно е ужилено кучето. Но има няколко признака, които ще ви покажат къде да търсите жилото по тялото му

Кучетата, ужилени от пчели, се опитват да се ухапят или чешат на мястото на ужилването. Животното изпитва силна болка в продължение на няколко минути. След малко се появяват още няколко симптома като подуване и зачервяване.

Реакцията на ужилване от пчела, оса или стършел може да е различна но обикновено е само местна реакция и е възможно вие дори да не обърнете внимание на това, че кучето леко поскимти и се почеше.

Все пак наблюдавайте кучето за тежки признаци на алергична реакция, която може да доведе до анафилактичен шок: слабост, несигурна походка, затруднено дишане, повръщане, диария, бледи венци.

Ужилването в областта на небцето, устата и езика е много опасно, както и в областта на кръвоносните съдове, тъй като отровата от ужилването моментално попада в кръвта и провокира остра реакция на организма. В такива случаи дайте на пострадалото животно таблетка алергозан и го откарайте възможно най-скоро при ветеринарен лекар.

Компрес със сода за хляб намалява отока

Осата и стършелът не оставят жило за разлика от пчелата, чието жило съдържа торбичка с отрова.

Затова е важно жилото бързо да се извади с нокти или пинсета, без да се натиска.

След това, за да облекчите болката, направете компрес от 1 супена лъжица сода за хляб, разтворена с вода до консистенция на кашичка, и я разпределете я равномерно на мястото на ужилването. Може да го направите и със счукан чесън и мед.

За да спадне отокът може да сложите неколкократно през деня на мястото на ужилването:

студен компрес - за 20-30 минути;

лед, увит в мека кърпа - за не повече от 5 минути.

Може да дадете на кучето сутрин и вечер по 1 таблетка алергозан и витамин С.

Първото денонощие след ужилването наблюдавайте внимателно кучето.