Диви прасета унищожават цели ниви в смолянското село Търън. Това съобщи кметът на населеното място Явор Говедаров, който е и председател на ловната дружинка в селото, предаде "Фокус". По неговите думи от една седмица проблемът е нетърпим – цели стада слизат и за няколко часа изравят картофите от нивите, унищожават и царевицата.

„Всяка вечер слизат и вършат поразии, снощи точно под моята къща има нива, засята с половин декар царевица, всичко унищожиха. Видях ги, снимах ги, но нищо не мога да направя, цяло село пропищя от тях”, каза кметът. Говедаров обясни, че са обмисляли в ловната дружинка да закупят царевица и да се опитат да ги отдалечат от селото, но след като вече са опитали зелено, едва ли ще могат да ги накарат да ядат друга царевица.

Тъй като ловът на диви прасета е забранен, ловците смятат да поискат разрешение за подборен отстрел, но не са сигурни, че може да им бъде разрешен, защото такъв се прави само на болни животни.

„Проблемът наистина е сериозен, защото хората в Търън си садят картофи и царевица само за собствена консумация, а прасетата им ги унищожават”, каза Явор Говедаров.