И най-добрата машина може да не се използва ефективно

Специален отдел в компанията сключва договори за оптимизиране на цялостната работа на полето

Ася Василева, наш спец. пратеник в Нова Загора

Свикнали сме да приемаме жътвата като кулминация и завършек на целогодишния труд на земеделеца. Празничен ден, който е повод за трапези, време да се похвалим с високите добиви, а понякога и да се ожалим от ниските. И за полето, и за полската работа се сещаме едва ли не когато дойде време за оранта и сеитбата.

Но всъщност в процеса на работа няма прекъсване. Както се казва, работата на полето не спира нито за минута. Дошло е времето да продължиш старата технология или да приложиш нещо ново. От това решение ще се зависи до голяма степен бъдещата богата реколта.

Изключително полезна е инициативата на Мегатрон, че още по жътвено време показва възможните пътища и технологии за следващата стопанска година. Мегатрон се зае с нелеката задача в тези горещи дни да демонстрира, че прибирането на реколтата е само един етап, макар и твърде важен, от един дълъг и продължителен цялостен технологичен процес.

На полето край Нова Загора на нивите на земеделския производител Диян Танев Мегатрон представи цялостни технологии за есенната кампания. Момчетата и момичетата от фирмата изкараха цялата необходима техника за есенните обработки, показаха я в действие и направиха всичко възможно присъстващите стотици фермери да се убедят в нейните не само технологични предимства, но и да отчетат факта, че тя им дава възможността да произвеждат с най-ниски производствени разходи.

“Идеята е да покажем цялостни технологии за жътва и последваща обработка и сеитба на есенници”, каза Стефан Христов, генерален директор земеделска и градинска техника John Deere в компания Мегатрон.

На полето фермерите видяха техниката на водещите световни производители, които Мегатрон представлява в България - John Deere, Kuhn, Bobcat.

“Представихме комбайн, трактор с плуг и машини за всички съществуващи технологии за обработка на почвата след жътва. Както класическата оран с култивиране и подготовка, така и съвременни комбинирани инвентари - компактори и комбинирани почвообработващи агрегати.

В 21-ви век всеки фермер избира технологията, която е най-подходяща за неговата земя. И затова ние представяме пълен набор от различна техника, за да може всеки, които е дошъл на демонстрацията, да намери своя инвентар, своята концепция за земеделие и да я види на практика в зелено и червено..

Съвършено нов подход е практиката фермерите да прилагат пръскане с тотален хербицид след жътва. Минават с лека дискова брана, провокират поникването на самосевките и плевелите и след това минават с пръскачката и така почистват полето перфектно.

Затова и на демонстрацията представихме и самоходна пръскачка на John Deere. Представихме и самотоварещо се ремарке за бали на водещата канадска фирма Anderson. Няма машина, която да е необходима на фермерите през този период на годината и ние да не сме я показали”, обясни Стефан Христов.

В условията на падащи цени на зърното спасението на фермерите е единствено в ниската себестойност на произвежданата продукция. Това може да се постигне благодарение на интелигентното земеделие.

Едно от основните направления в стратегията на John Deere е именно то

“Развиваме го вече 18 години - започнахме с навигация, после с обмен на данни между машини, карта на добиви. А днес демонстрираме дистанционно управление и промяна на параметрите на машините. В компанията вече имаме отдел, който се занимава с оптимизация на работата на машините.

Сключва се договор с клиента за оптимизиране.

Наши специалисти правят мониторинг и дават предписания как да подобрят работата, да направят машините по-ефективни, да намалят разходите на гориво.

Машините може да са добри, но по-важно е да се използват ефективно. Това е разликата между John Deere и Мегатрон и останалите. Ние се грижим клиентите ни да работят ефективно.

Машините са скъпи, горивото е скъпо, семената и препаратите са скъпи. А цените на зърното няма да растат. От 22 години не е имало такъв спад на цената на зърното. Така че машините трябва да се купуват с оглед на това да произвеждат с минимални разходи.

Затова показваме и комбинирана машина на Kuhn, която с едно минаване прави по няколко обработки, интелигентни трактори, които не допускат презастъпване.

Всичко това ни дава шанс да намалим себестойността на продукцията с около 20-30 лв на тон”, каза Стефан Христов.

Интерес сред фермерите има. Но купуват ли или чакат програмите?

“Всички чакаха програми в началото. Но сега, който има нужда купува.

За фермера машините са като хляба, необходими са им всеки ден, добавя Стефан Христов. Правят се инвестиции, ние помагаме с финансови програми, като John Deere финансиране. Имаме специални схеми, за да може фермерите да плащат тогава, когато им е най-удобно да го направят с оглед продажбата на продукцията им.

И продаваме. Изпълняваме си плановете. В трудни моменти хората се ориентират към купуването на наистина добри и качествени машини - здрави и надеждни. Когато няма проекти се купува само хубавото”.

Диян Танев, който обработва 17 000 дка в района на Нова Загора, бе домакин на демонстрацията. Стопанинът отглежда основно зърнено-житни култури - пшеница, ечемик, царевица и малко лавандула и бял трън.

“Имам 2 комбайна на John Deere, два трактора от високия мощностен клас и 7 трактора от 100 к.с., - разказва Диян. С Мегатрон започнах да работя от 2002 г. Тогава купих първия комбайн. Харесаха ми като машини и като начин на работа с фирмата. И така до сега. Работя с плуг на Kuhn. Много съм доволен и, ако реша да променя технологията на почвообработка в моето стопанство, отново ще взема машина от тази марка.

Цените на зърното тази година са ниски. Но нищо не можем да направим за това. Нашата задача е да произведем продукцията с възможно най-ниска себестойност. А машината е много важна част от себестойността.

Цената на машината и на консумативите оказват пряко влияние. Но не по-малко влияние имат надеждността и бързата реакция на сервиза.

Ако машината аварира и не може да работи няколко дни в кампания, това може да се отрази на себестойността с пъти.

Така че моят начин да намаля разходите за производство е да работя с перфектните машини на John Deere и Kuhn и да се доверя на професионалистите от фирма Мегатрон”, казва Диян Танев.