Мурсалски чай

Събират се листата и цветовете

Мурсалският чай (Sideritis scardica) e многогодишно тревисто растение, достигащо до 50 сантиметра височина. Цветовете са жълтеникави, разположени прешленовидно в пазвите на лимоненожълти, ципести прицветници в класовидни съцветия. Чаят е балкански ендемит.

За медицински цели се събират листата и цветовете на растението.

Берат се по време на цъфтежа през месеците юни и юли. Сушат се на сянка. Изсушената билка има светло зелен цвят и приятен мирис. Поради съдържащото се в в билката голямо количество от флавониди, чаят има антиоксидантно, тонизиращо, укрепващо и антианемично действие, намалява кръвното налягане и съответно снижава риска от сърдечен инфаркт и инсулт.

Предотвратява развитието на ракови клетки

предпазва развитието на атеросклерозата. Има още танини и етерични масла. Открай време напитката се използва за лечение на болести на дихателната система - кашлици, бронхити - и на отделителната система, особено добре лекува пикочно-проводните канали и простатитите.

Препоръчва се от лекарите като много успешно лечебно средство за чернодробни и бъбречни заболявания. Съдържа желязо, мед, кобалт, цинк, калий, магнезий, натрий и др.

Рецепта

Изпитана рецепта гласи, че мурсалският чай се приготвя по следния начин: 3 супени лъжици от билката се варят 3 минути в 1 литър вода. Напитката се пие преди ядене, 3 пъти дневно.

Подбелът решава дихателни проблеми

Събират се листата на растението

Подбелът (Tussilago farfara L.) е многогодишно тревисто растение с право, високо до 20 см стъбло. Стъблото на растението се развива преди да покарат листата. Коренището на подбела е дълго и разклонено. През ранна пролет от него израстват високи, неразклонени стъбла, покрити с дребни, яйнцевидно ланцетни, кафявочервени листчета. На върха на всяко стъбло се образува по една цветна кошничка, до 2 см в диаметър, с обвивка от един ред листчета. Цветовете са златистожълти. Билката цъфти от февруари до април. Растението може да се намери из сенчести, ронливи и влажни места, покрай реките и потоците в цяла България.

За медицински цели се събират листата на растението.

Берат се само зелените и млади листа през месеците юни - август и се сушат на сянка. Изсушените листа са зелени отгоре и белезникави отдолу с характерна слаба миризма и нагарчащ вкус.

Билката има омекчително, откашлящо и противовъзпалително действие. Листата на подбела са отдавна известно средство против кашлица и задух.

Подбелът се използва за лечение на ларингит с пресипнал глас, остри катари на горните дихателни пътища, бронхити, бронхиална астма, възпалителни процеси на белия дроб. Употребява още за лечение на възпалителни заболявания на стомашно-чревния тракт, като апетитостимулиращо и подобряващо храносмилането средство.

В народната медицина е популярно налагането на пресни листа от подбел върху рани, язви, циреи, а под формата на лапи от счукани пресни или сухи листа - за лечение на кожни заболявания, възпалени разширени вени на краката, мазоли и др.

Пелинът цъфти от юли до септември

Сега е време да съберете стръковете

Пелинът (Artemisia absinthium L.) е многогодишно тревисто растение с раклонено, вдървеняло в доллната част стъбло.

Височината на растението достига до 1-1,50 метра. Долните листа са тройно перести и дълбоко нарязани, с дълги дръжки, а горните са двойно перести или единични, ланцетовидни с къси дръжки.

Цветовете са дребни наведени кошнички с жълт цвят, събрани в съцветие метлица. Плодът е кафява, продълговато заострена семка. Цялото растение е покрито с власинки и има приятна миризма. Пелинът цъфти от юли до септември.

За медицински цели се събрат стръковете на растението, които се берат по време на цъфтежа през месеците юли, август и септември. Дрогата се суши на сянка. Изсушената билка има зелен цвят, слаб приятен мирис и горчив вкус.

Улеснява храносмилането възбужда апетита, увеличава отделянето на жлъчен и панкреатичен сок. Употребява се при жлъчни и панкреатични заболявания, малокръвие, глисти, подагра, за апетит.

Външното й приложение е свързано с приготвяне на отвара от пелин, която се употребява да жабуркане при лош дъх на устата.

Босилекът е не само подправка

Като билка се използва надземната част на растението, най-често стръковете в пресен вид, като се бере по време на цъфтежа, а за сушене - преди цъфтежа

Суши се на сянка или в сушилня

Изсушената билка е с ясно зелен цвят, характерна миризма и слабо парлив вкус. Босилекът има антисептично, противоспазматично, болкоуспокояващо, противовъзпалително и леко възбуждащо действие. Прилага се при инфекциозно-възпалителни процеси на пикочно-половите и дихателни пътища, при умора и при депресия. Приеман в големи дози, е токсичен.

Прогонва комарите

Саксия с босилек или китка закачена на прозореца задълго ще прогони досадниците от къщата ви.

Бял равнец за кръвно налягане

За медицински цели се събират цветните кошнички по време на цъфтеж

Белият равнец (Achillea Millefolium L.,) е многогодишно тревисто растение с право окосмено стъбло, високо до 70 см. Листата са последователни, двойно и тройно перести, ланцетовидни. Цветовете са бели, събрани в кошнички, а кошничките в щитовидни съцветия на върха на стъблото. Периферните цветчета в кошничките са бели, езичести, а вътрешните са бледо жълтеникави, тръбести с пет тичинки. Плодът е сплеснат без хвърчилка. Растението цъфти от месец май до месец август.

Цветът се реже късо. Суши се на сянка. Изсушените кошнички са с бял или бледожълтеникав цвят, приятна миризма и горчив вкус.

Билката има противовъзпалително, кръвоспиращо, жлъчегонно и противоглистно действие. Подобрява кръвоснабдяването, спомага за понижаване на кръвното налягане. Използва се за лечение на рани, при вътрешни и външни кръвоизливи, при хемороиди, възпаление на лимфните възли, болезнена менструация, подагра, ревматизъм. Външно билката се употребява за промивки при бяло течение и за бани при хемороиди.

Невенът заздравява рани

Освен това е и много красив

Невенът (Calendula officinalis L.)е едногодишно тревисто растение с право или разклонено стъбло. Цветето цъфти от юни до късна есен. Родината на невена е Средиземноморието. У нас е култивирано градинско растение.

За медицински цели се събира цъфтящата надземна част на растението или самото цвете. Стръковете, както и цветовете се берат по време на цъфтежа през месеците юли, август и септември. Дрогата се суши на сянка. Изсушената билка е зелена с жълто-оранжев цвят, слаба харктерна миризма и нагарчащ вкус.

Билката има доказано противомикробно действие и способност да ускорява заздравяването на рани. Прилага се за лечение на язви на стомаха и дванадесетопръснтника. Използува се и при много други заболявания - предимно стомашно-чревни, жлъчни, сърдечно-съдови, кожни и др.