На този въпрос, но и не само на него, е посветен цялостен анализ на биологичното производство в света и у нас, направен в голям обем и с много таблици от Стилиян Гребеничарски от ИнтелиАгро.

В него анализаторът е засегнал световните тенденции, ссубсидиите и ролята на подпомагането, биопроизводството в България и свързаната с него преработка, проблемите и предизвикателствата занапред.

Като сравнение се набиват на очи дадените данни за биологичното производство в САЩ, което не разчита на субсидии и съществува изцяло на пазарен принцип, но страната е лидер с 43% от продажбите на органични храни и напитки в света. Следват я Германия, Франция, Китай, Канада, Великобритания, Италия.

Обяснява се, че Европейският съюз залага на напълно противоположен модел, отделяйки значителни средства по линия на ОСП, но въпреки това производителността и пазарът изостават от тези в САЩ.

За България се налага изводът, че засега се развива предимно биологично растениевъдство, а ръстът не се дължи на съразмерно повишаване на търсенето, а е продиктуван от различни форми на публична подкрепа. Това принуждава фермерите често да продават продукцията си на цените на конвенционалната.

В анализа е пълно с интересни данни и факти.