"Нормално е всички членки на Европейския съюз да имат единна европейска валута, ако искаме Европа да бъде единна", заяви премиерът Бойко Борисов пред журналисти в парламента. Той коментира публикации в медиитеу че шефът на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер е поискал и България да приеме еврото.

Борисов припомни, че България е поела такъв ангажимент още в предприсъединителните преговори и договори: "Това, че не въвеждаме еврото сега, е защото има допълнителни доста изисквания и защото можем да си позволим забавяне. Той поясни, че при ниския бюджетен дефицит при стабилността на банките, при валутния борд, при огромния фискален резерв от 11,5 млрд. лева и при ниския дълг България има възможност да се включи, но ще го направил колкото е възможно по-късно. По думите му въвеждането на еврото не е нещо трагично Той заяви, че досега не е разговарял с Юнкер по тази тема. Тя ще бъде разисквана от финансовите министри и шефовете на централни банки. 

Освен това Борисов коментира и въпроси на сигурността. "Не може от 4 страни да се мятат ракети в Сирия и в същото време да очакваме, че това ще донесе мир. Това не е много изгодно да се говори политически, защото всички сме големи "ястреби", заяви той в отговор на въпрос дали са достатъчни мерките срещу тероризма. Той каза още, че България се стреми да води балансирана политика за сигурност, тъй като по-строгите мерки затрудняват живота на хората като например придвижването и трафика до летището.

Вижте видео ТУК