Националният съюз на говедовъдите в България напомня на животновъдите, подали документи за участие в схемите за подпомагане на земеделските стопани за селскостопански животни, че следващите 80 дни са решаващи.

Какво трябва да не забравят говедовъдите, кандидатствали по схемите за обвързано подпомагане на млечни крави, за крави или юници от месодайно направление и млечни крави или месодайни крави под селекционен контрол?

От 28.06.2016 г. до 15.09.2016 г. тече 80-дневният срок за задържане на животните.

В 7-дневен срок след смърт, продажба или клане на животно (доказано със съответните документи) това трябва да бъде съобщено на Държавен фонд "Земеделие" - съответната областна дирекция, отдел "Прилагане на схемите и мерките за подпомагане". С известяването на Фонда в този срок земеделският стопанин няма да получи субсидия за отпадналото животно, но няма и да получи санкции

Земеделските стопани имат право в 20-дневен срок след събитието да извършават замяна на отпадналото животно и да заявят писмено в срок до 7 работни дни от деня на замяната в ДФ "Земеделие" (съответната областна дирекция).

Крави по схемата за млечни крави могат да бъдат заменени само с крави с предназначение за производството на мляко.

Крави или юници по схемата за месодайни крави могат да бъдат заменени само с крави или юници с предназначение за производството на месо.

Крави по схемата за селекционен контрол могат да бъдат заменени само със съответния тип крава (за мляко или месо), която е под селекционен контрол.

При движение на животни от обекта говедовъдите трябва да се консултират с областните дирекции на ДФ "Земеделие".

След изтичане на 80-дневния срок добре е да се обърнете към областните дирекции "Земеделие" за потвърждение приключването на срока за запазване на животните.

При неспазване на тези правила голяма е вероятността не само говедовъдите да не получат сумите по схемите, а и да имат големи санкции.