Трайното затопляне и повишение на температурите през летните месеци ще благоприятства проявата и по–масово разпространение на паяжинообразуващия акар.

Борбата трябва да започне при откриване на първите повреди и преди масовото намножаване, тъй като вредителят има краткия цикъл на развитие на генерациите.

В полски условия неприятелят развива между 15-20 поколения. Оптималните условия за развитие на вида са средно денонощна температура 29-30 градуса и 55% въздушна влажност.

Праг на икономическа вредност на паяжинообразуващия акар е: домати 10% нападнати растения; пипер 5-6 броя подвижни форми средно на лист; патладжан 10-15% нападнати растения или 5 подвижни форми средно на лист; тиквови култури краставици, дини, пъпеши 5% нападнати растения.

Подвижните стадии се хранят по долната страна на листата, като изпридат паяжина, под която смучат сок от растенията. На местата на убожданията от акара се образуват дребни бледозеленикави петънца, които при висока плътност се сливат, в резултат на което хлорофилът на листата силно намалява.

За да е успешна борбата, важно е да се редуват продукти с различни активни бази и къс карантинен срок на действие при зазряващите зеленчуците:

. домати и пипер домати - аполо 50СК – 0.04% – карантинен срок 60 дни;

. краставици и и пипер - ортус СК-0.1% – 3 дни; нисоран 5ЕК – 0.06% – 3 дни; масай ВП – 15 г/дка – краставици, пипер – 25 г/дка – 14 дни;

. домати, краставици, пипер - вертимек 018 ЕК – 60 мл/дка – 3 дни;

. ним азал Т/С – 0.03% – карантинен срок – 0 дни.