Диана Ванчева

Днес фонд "Земеделие" пусна новината, че бюджетът по подмярка 4.1 е увеличен с близо 14.9 млн. евро.

От там съобщават, че това е станало с промяна в заповед № РД 09-213 от 27.03.2015 г. на министъра на земеделието и храните.

Заинтересованите страни се зачудиха защо нещо, което е станало по силата на министерска заповед още през месец март, се научава от всички чак сега...

С тази заповед става ясно, че нарастването на размера на определения бюджет за разпределение

се отнася именно за първия прием по подмярката

за ивестиции в земеделски стопанства от мярка 4 - Инвестиции в материални активи от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2014-2020 г.

Увеличението, което в точен размер се равнява на левовата равностойност на 14 851 200 евро

се отнася за вече приетите заявления за подпомагане

за което месеци наред от министерството и фонда отговаряха на консултантския бизнес и браншовите организации на фермерите, че е невъзможно да стане, защото ще постави в неблагоприятни и веравнопоставени условия едни кандидати спрямо други.

Но явно сега вече стана възможно, и явно е можело...

Финасовата помощ ще бъде разпределена за заявления за подпомагане, получили 39 точки

по критериите за оценка на окончателен етап и допустими за подпомагане съгласно реда и условията на наредба 9 от 21 март 2015 г.

От фонда съобщават, че са започнали от началото на тази седмица изготвяне на заповедите за одобрение на заявленията за подпомагане на кандидатите, които са получили минимум 39 точки на ранкинг.

До края на седмицата се очаква да бъдат изготвени и около 200 заповеди за одобрение.

След това ще стартира поетапното подписване на договорите за финансово подпомагане по подмярка 4.1 за инвестиции в земеделски стопанства.