Това е мнението на повечето от зърнопроизводителите и градинарите, които днес участваха в старта на дебата във Велико Търново, посветен на изцяло нов модел за защитата от градушки, който предвижда участието на фермерите във вид на такса "градушка".

Опитът на държавата опазването от град да падне на гърба на фермерите не се хареса на мнозинството от участниците, а и ги изненада.

Според НАЗ темата е много чувствителна за стопаните, и особено тази година - те търпят много природни бедствия и носят поражения. Освен това е много суров видът, в който им се предлага реформата и който на пръв поглед "майсторски" е обединил в едно държава, застрахователи и фермери. Те се опасяват едно ново държавно предприятие да не прибере бюджет, а да остави тях да си плащат таксите и с това да се свърши.

От асоциацията на зърнопроизводителите казаха, че засега само може да се разгледа  стратегията и разчетите в нея и ще искат да чуят какво мислят регионалните организации.

Според Мариела Йорданова, член на управителния съвет на НАЗ, когато водещо е финансовото министерство, фермерите са установили, че общо взето не им се предлагат изгодни финансови модели, но сега ще искат да чуят

каква финансова тежест е заложена за фермерите

и да я преосмислят. Според нея браншовете в земеделието едва ли могат да понесат опазването от градушки да падне изцяло на тях, а и искат да знаят как ще бъде оползотворен бюджетът на новото предприятие.

Градинарите се опасяват определено - плашат ги директни отношения със застрахователите.

Засега МЗХ предлага 2 методики, които първо са в доста суров вид и второ - аграрната публика за пръв път ги вижда, казаха участници в обсъждането.

И зърнопроизводители, и овощари, и зеленчукопроизводители се опасяват и изказаха мнение пред "Български фермер", че финансовата тежест на декар не може да е една и съща за едните и за другите.

Но всичко е в толкова суров вид, че всяка браншова организация тепърва сяда да чете и мисли...