Лешниковият хоботник развива едно поколение през годината. Зимува като ларва в пашкулче в почвата около стъблото. През пролетта ларвата какавидира на същото място.

Възрастните бръмбари се появяват към края на май и през юни. Първоначално нагризват листата, а по-късно с хоботчето си пробиват младите плодчета и изсмукват сок от тях.

Повредените плодчета увяхват бързо, пожълтяват и опадват заедно с дръжките. Убожданията на хоботника се забелязват като малки черни точици по тях. Вътрешността им е унищожена и потъмняла. При силно нападнатите дървета плодчетата масово опадват по земята

Женските бръмбари снасят яйцата поединично в наедрелите плодчета. Ларвата се храни с ядката на плода.

Пръскането се прави срещу възрастните бръмбари, като се следи в периода - открая на май и през юни. По това време по земята около дърветата се забелязват опадали малки плодчета с черни точковидни убождания. В тях няма ларви, тъй като те са повредени от бръмбарите при храненето им.

Храстите се пръскат в края на май или в началото на юни, когато женските започват да снасят яйцата си в наедрелите плодчета. Може да се използват продуктите, посочени при ореховия плодов червей.

Важно е опадалите лешници да се събират и унищожават, тъй като в тях има ларви, които продължават да се развиват. В края на лятото и есента почвата около дърветата трябва да се обработи, за да се унищожат ларвите, какавидите и възрастните бръмбари.