Частните фондове ще представят позицията си по предложените промени във втория стълб на пенсионната система, предаде БНР. Малко преди крайния срок за внасяне на становища по законопроекта, предложен от финансовото министерство, дружествата поискаха всеки от клиентите им да може да избира между девет вида втора пенсия Министерството предложи създаване на единен пул, който ще позволи и втората пенсия да бъде изплащана пожизнено, но остана отворен въпросът с правото на унаследяване на партидите при смърт на осигуреното лице.

От пенсионните фондове са категорични, че законовите текстове могат да бъдат променени така, че всеки от нас да може да получава втора пенсия пожизнено, но наследниците му да не бъдат ощетени. Въпреки това те предлагат различни начини, според които всеки да може да реши сам как да управлява парите си, натрупани в партидата за допълнително задължително пенсионно осигуряване.

Първата сериозна реформа във втория стълб на пенсионната система бе направена по-рано през годината, когато се даде възможност за преместване партидата си от частен фонд в Националния осигурителен институт.