С възстановка на ритуала „розобер“ в Карлово започват честванията за Празника на розата, съобщи Петя Найденова от отдел „Култура в Община Карлово, цитирана от "Фокус". Точно в 09.00 часа днес в традиционния ритуал в градините, край квартал „Сушица“, ще се включат фолклорният ансамбъл при читалището в Карлово, както и групи за изворен фолклор от цялата община.

„От там Царицата на розата ще се отправи към централния площад „20-ти юли“, където ще бъде представена на гражданството и гостите на Карлово, каза още Петя Найденова.

В 10.30 часа започва празникът в центъра на града, в който участие ще вземат Националното училище по изкуства „Панайот Пипков“-Плевен, фолклорен ансамбъл и детски танцов състав „Розова долина“, гайдарски състав „Петко войвода” и гайдарски състав-Калофер. „В 13.30 часа ще представим демонстрация на розоварене в Историческия музей“, каза още Петя Найденова.

За 18.00 часа е планирана футболна среща, а на площада ще може да се види ревю на тема българска шевица. „В 18.30 часа ще се представи самодеен състав от град Твърдица и гайдарски състав от София, каза още Найденова. По думите и, в 19.30 часа военният духов оркестър на 61-ва Стрямска бригада ще свири на центъра на града, след което ще има забавна програма.“ Празникът ще завърши с илюминации“, каза още Петя Найденова.