Бамята е една от най-топлолюбивите зеленчукови култури. Сеитбата й се прави късно през пролетта, обикновено през второто и третото десетдневие на май. Задължително условие е температурата на почвата на дълбочина 10 см слой да е около 18-19 градуса.

Бамята се засява след култури, торени с оборски тор - домати, пипер, краставици, но по-често след ранните култури, които освобождават лехите - салати, лук и чесън за зелено.

Кои са акцентите:

Разхвърляне на малко азотен тор.

Обработка на почвата на 10-15 см дълбочина.

Сеитбата може да се направи по няколко начина (редова, лентова, гнездова) в зависимост от големината на площта. В личното стопанство отглеждането на бамя обикновено е на малка площ и най-често се практикува гнездова сеитба - разстояние между гнездата - 35-40см и междуредово разстояние 60-70 см.

Във всяко гнездо се засяват 3-4 семена на дълбочина 4-5 см.

Основни грижи през вегетацията

Основните грижи през вегетацията са окопаване, поливане, подхранване с азотни торове и при необходимост - растителна защита. В сравнение с другите зеленчукови култури бамята се напада от малко болести (брашнеста мана) и вредители (листни въшки).

При поява на първите признаци на брашнеста мана по бамята се препоръчва пръскане с някои от фунгицидите, използвани за борба с брашнестите мани по зеленчуковите култури: топаз 100ЕК - 0,03%, шавит 25ЕК - 0,02%, байфидан 250ЕК - 0,02% и др. Срещу листните въшки могат да се предлагат инсектицидите: биская 240ОД - 0,06%, конфидор енержи - 0,06%, децис 2,5ЕК -0,05%, маврик 2Ф - 0,02%, калипсо 480СК - 0,02% и др.

Бамята влиза в плододаване около два месеца след сеитбата. Плодовете се прибират в консумативна зрелост, при дължина 4-5 см. Периодът на плододаване продължава до първите есенни слани.