Ваня Велинска

Отглеждането на растения, които са специално предназначени за приготвяне на фураж на животните, през последните години стана все по-ясно обособяващ се подотрасъл на растениевъдството. Разнообразните тревни компоненти и тревните смески за паша дават възможност фермерите да приготвят пълноценни фуражи, необходими за балансираното хранене на животните.

Тревните смески са съставени от многогодишни видове, най-често представители на сем. Бобови и сем. Житни. Всички тези треви се отглеждат лесно, студоустойчиви са и презимуват добре при нашите климатични условия. Също така благодарение на хранителната си стойност осигуряват нужните протеини, въглехидрати и хранителни елементи, включени в храната на животните.

Безспорно предимствата на тревните смеси са много и освен основната си функция като фураж за паша и сено, те имат и редица други: източник са на биомаса за получаване на енергия, предпазват почвата от водна и ветрова ерозия, като същевременно регулират водния й режим.

Въпреки че се отглеждат сравнително лесно и тук има особености, с които фермерите, които ги сеят, е добре да се съобразят.

Тревните смески не изискват специални условия, могат дори да се отглеждат на слаби почви, където други култури не биха дали задоволителни резултати, разяснява Цветан Кабаков, от фирма Флориян, която предлага семена от различни видве. Подходящи са дори за райони, където са изложени на системно засушаване, а също и на планински терени.

Изборът на тревна смеска трябва да бъде съобразен с условията на отглеждане - поливни или неполивни площи, предпочитанията на животните, направлението на площите - за паша или за сено и т.н.

Както всяка растениевъдна култура, и за тревните смески има агротехнически дейности, с които производителите трябва да се съобразят. А ето и акцентите, на които специалистите от Флориян обръщат внимание:

Борбата с плевелите трябва да започне още при предшественика. Това е особено наложително на площи, които са по-заплевелени, тъй като поради разнообразието от тревни видове в тревната смеска, употребата на хербициди не е позволена.

След прибирането на предшественика се извършва дълбока оран на около 30 см дълбочина. При по-силно заплвелените площи се правят последователни плитки обработки.

Торенето е добре да е съобразено с почвен анализ. Освен това трябва да се има предвид, че в тревните смески има и видове от семейство бобови, затова азотът може да се внася само при нужда.

Ако се занимавате с производство на сено, за по-добри резултати и по-висок добив, може да използвате биоторове за тревни смески, както и добре угнил оборски тор, е професионалният съвет на агрономите от Флориян.

Сеитбата се извършва през пролетта (март-май) или през есента (септември-октомври) на дълбочина 1-2 см в зависимост от видовете треви.

Тревните смеси не са взискателни към почвата и виреят успешно на различни почвени профили.

Задължително мероприятие преди и след сеитбата е валирането на площите. При нужда се прави пръскане с инсектицид, за да не се изнесе семето от мравки. Семената покълват за около две седмици. А най-подходящата температура в този период е 15-25 градуса. Не бива да се сее при температура под 5 градуса.

В началните стадии от развитието на бобовите, трябва да се следи плътността на хоботниците и при нужда да се пръска с инсектициди от групата на пиретроидите.

Косенето се извършва във фаза преди цъфтеж на тревите и височина около 1-1.20 м. Не се коси по-ниско от 7-8 см.

Ако площите се ползват за паша, не трябва да се пускат животни преди тревата да е израснала над 10 см. След паша е нужно площите да се възстановят и при нужда да се подсеят.

Задължително е косенето да се извърщва в сухо време. За добив на сено косенето се извършва в ранния период на цъфтеж. Закъсняването на коситбата съществено намалява качеството на сеното.

При площи, които се косят повече от четири пъти на сезон, е необходимо допълнително подхранване през вегетацията.

Кои треви са подхощящи за комбиниране

ASC e тревна смес, подходяща както за варовити, така и за глинести почви. Тя е с високо съдържание на протеини в прясно и изсушено състояние.

Смеската съдържа: власатка тръстиковидна - 24%, пасищен райграс - 16%, ежова главица - 13%, еспарзета - 13%, италиански райграс - 11%, детелина червена - 10%, зевздан - 8%, вълча люцерна - 5%.

Препоръчителна сеитбена норма: 5,5-7 кг/дка.

VALDA е тревна смес, подходяща за отглеждане в райони, трудни за напояване. Предназначена е за паша и сено. Тази смес има висока приспособимост и се представя много добре при всички типове почва.

Смеската съдържа: пасищен райграс - 26%, италиански райграс - 15%, детелина червена - 13%, ежова главица - 11%, власатка тръстиковидна - 11%, ливадна тимотейка - 10%, зевздан - 7%, бяла детелина - 7%.

Препоръчителна сеитбена норма: 5-6,5 кг/дка.

IR e тревна смес за поливни условия. Подходяща е за средно рохкави или тежки почви. С добро съдържание на протеин. Препоръчва се за млекодайни крави.

Смеската съдържа: пасищен райграс - 25%, тръстиковидна власатка - 24%, червена детелина - 18%, италиански райграс - 15%, ежова главица - 12%, бяла детелина - 6%.

Препоръчителна сеитбена норма: 4-5,5 кг/дка.

CAVALLI е специално разработена за коне. Нейните компоненти са особено подходящи за диетата им. С високо съдържание на смилаеми протеини и фибри.

Смеската съдържа: тръстиковидна власатка - 25%, пасищен райграс - 25%, ливадна тимотейка - 20%, ежова главица - 15%, бяла детелина - 10%, звездан - 5%.

Препоръчителна сеитбена норма: 4-6 кг/дка.

За да са максимално полезни на клиентите си, фирмата производител може да изработи специализирани тревни смеси, предназначени за специфични терени и условия на отглеждане, както и да предложи подходяща рецепта по зададена информация.

Фирма Флориян предлага разнообразни треви, които могат да се комбинират в тревни смеси. Това са: италиански (многооткосен) райграс, едногодишен райграс, хибриден райграс, ежова главица, висока овесена трева, безосилеста овсига, изправена овсига, бахия грас, кикую грас, житняк (пирей), обикновен сеноклас, еспарзета, разперенозъба детелина, звездан, вълнеста глушина, хмелна люцерна, лечебна комунига, сорго, дребна динка, бял равнец, бяла и червена детелина.

За фермерите с биостопанства подходящи компоненти за тревните смеси са биосемената от: люцерна, персийска детелина, египетска детелина, италиански райграс, едногодишен райграс.