Специалисти и читатели споделят с нас своя опит за борба с къртиците. Ние решихме пък да го споделим с читателите, за да извлече всеки “есенцията” за себе си...

Дакелът е голяма работа...

Това ни пише Аспарух Йончев от София за своя опит на вилата.

Неговият вариант, който пожела да сподели с останалите читатели, е за хора, които обичат кучетата.

Според него дакелът е наистина голяма работа. А рецептата му препоръчал един възрастен дядо, негов съсед, преди години и той отначало я схванал като майтап. После, като умряло неговото куче, наистина си взел дакел. Какво установил? След месец нямало и следа от къртиците.

Рицинът на места е уникално полезен...

Казва ни това Катя Ангелова от Вакарел. Тя е свидетел как при нейните съседи растението прогонило с аромата си къртиците за години напред.

Комшийте й го боцнали точно до къртичините и четириногите обитатели на дупките след месеци изчезнали.

Димките имат мимолетен успех

Пише ни Марин Генов от Нова Загора. За него те успяли да прогонят обитателите на дупките и те изчезнали за месец-два в годината, в която ги използвал...

На ултразвука и самите търговци не вярват на 100%

Според Виктор Симеонов от Поморие самият търговец, от койтокупил устройството му заявил, че то действа фифти-фифти...Като го изпробвал на вилата си, читателят установил, че една година то имало голям ефект, но на другата - не.

Пробвал съм и пропан бутан...

Каза ни по телефона Капка Сутева от Ракитово - за нея специално ефектът е почти нулев, както и от маркуч с вода, който бил пуснат по цял ден в дупката - нямало смисъл, не успяла да наводни "апартаментчето" на кърта и да го прогони.

Реших проблема с мотиката...

Ваня Лазарова от Пещера твърди, че е стигнала до най-сполучливия вариант - и е намерила своя метод. Мотиката!!!

С нея минавала проблемната площ сутрен и вечер, и особено като види прясна къртичина - веднага я разравяла в посока на дупката на вредителя, който винаги се връщал като къщовник да си я зарови - и тогава, хоп, уцелва го.

Докато си над дупката обаче трябва да пазиш тишина, щото тоя звяр много чувал.

Какъв е моят хитов капан...малко жесток

Разказа ни го Светла Димова от Копривщица, която го научила от един старец . В края на есента или късно лято се копае една дупка с диаметър около метър и поне толкова дълбока. В нея се хвърлят сено, дървени стружки, стари парцали на дъното. Затваря се дупката с нещо плътно и се затиска с греди например.

Отгоре се хвърля пръст - става капан. Така престоява зимата, а напролет много бързо се полива дъното с бензин и се пали.

Голямо пищене се чувало...Вътре намерили и къртове, и хамстери, и какви ли не още гадини...В топлото укритие са прекарали зимата, намножили се и напролет ги изненадвали.

Как да различа къртиче нападение от сляпо куче?

Отговор:

И къртицата, и сляпото куче правят в двора или градината тунели - и двата вида избутват почвата на повърхността и образуват купчини. Но...

Купчините на къртицата могат да бъдат различни по големина и разположени без ред - т.е. не в един ред...Докато на сляпото куче са еднакви по размер и винаги в една линия.