Въпреки нестабилното време и пролетните валежи над 100 000 души посетиха петото юбилейно издание на Националния събор на овцевъдите в България. Събитието се проведе от 6 до 8 май край Петропавловския манастир до Лясковец и привлече с колоритна програма и много атракции хора от цялата страна. Метеорологичните условия и дъждовете не стреснаха дошлите да видят изложенията на занаяти, селскостопанска техника и оборудване за животновъдството, месни и млечни овчи и кози продукти и фермерските състезания през трите дни на Събора. Чевермета и пататници по родопски, ястия по стари рецепти и автентична кухня от региона и съседна Румъния изкушаваха посетителите в кулинарните зони. Сред най-посещаваните места на Събора бяха зоните за директни продажби, в които родни производители предлагаха овчи и кози млечни продукти.

В последния ден на Събора 8 май, овациите на публиката събраха участниците в народните борби. На официална церемония в неделя бяха връчени и наградите от Фолклорен конкурс „Заблеяло ми агънце“, в който се включиха над 2000 изпълнители. 

Заради наложените мерки за сигурност във връзка със заболяването нодуларен дерматит тази година на Събора нямаше изложения на овце и кози. Различните породи бяха представени алтернативно, чрез специализирана фотоизложба. Посетителите обаче видяха състезания на коне тежковози, изложения на Каракачанско куче, специализирана изложба на Българско овчарско куче и международна кинеложка изложба.
Съборът на овцевъдите в България е събитие единствено по рода и мащабите си не само в България, но и на Балканския полуостров и без аналог в Европа. То се организира от Фондация „Наследство в бъдещето“ и Национална асоциация за развъждане на млечни овце в България (НАРМОБ), със съдействието на Министерството на земеделието и храните и подкрепата на общините Велико Търново, Лясковец и Горна Оряховица.
В рамките му на 7 май се проведе и кръгла маса за състоянието и перспективите в овцевъдството с участието на представители на браншови организации от 18 държави от Европа и Централна Азия.