Директорът на винения мондиал Тома Костенобъл е много впечатлен от организацията на конкурса, който се проведе в Пловдив от 28 април до 1 май, съобщиха от Националната лозаро-винарска камара.

По думите на Костенобъл от 10 години Concours Mondial de Bruxellesтози конкурс пътува, но за първи път вижда подобно въодушевление от участниците в него.

"Извън техническата организация съм силно впечатлен от аплицирането на партньорите ни от общинската администрация, от Министерството на туризма, от Министерството на земеделието и храните", посочва белгиецът. По думите му изборът на Пловдив като домакин 23-ото издание на Concours Mondial de Bruxelles е бил много правилен. Костенобъл е убеден, че след това събитие българските вина ще печелят нови партньори и посланици, които ще ги представят по света. Според него по този начин Пловдив става част от световната винена карта.

"Впечатляващо е, че близо да града са разположени винарни, които са уютни, готови да посрещнат гости на високо ниво. В рамките на конкурсната програма посетихме с членове на журито 7-8 изби, които са снабдени с високо технологично оборудване, със стил и качествени вина. Много сме доволни от гостоприемството им", споделя директорът на конкурса. Той добавя, че очакванията му за успешно издание на винения мондиал не само са са оправдани, но и надвишени.

"Един от принципите на винения мондиал е да съдействаме за развитие на обучението на подрастващи, които ще работят в сферата на туризма. Изключително съм доволен от нивото на подготовка на студентите от Университета по хранителни технологии. Винаги за конкурса правим генерална репетиция по 5 пъти, а в Пловдив бяха достатъчни само две. Това се случва за първи път“, коментира Костенобъл.

Той сподели, че като организатор екипът на Concours Mondial de Bruxelles няколко пъти е посещавал Пловдив и се е запознал не само с културно-историческото наследство на най-стария жив европейски град, но и с условията за туризъм, с ресторантьорския бранш и кулинарията. "Почитател съм на българската кухня. Снабдих се с гювече и приготвям за семейството си типични ваши рецепти", посочи Тома Костенобъл. Той увери, че ще се радва отново България да бъде домакин на конкурса, чийто директор е от 20 години.

Рекорден брой проби - близо 9000 от 55 държави се представиха в 23-ото издание на Concours Mondial de Bruxelles, който за първи път се проведе в България. Победителите ще станат ясни след средата на май.