Растението, богато на етерични масла, може да намали парниковите газове значително

Никола Василев

Риганът може да се окаже магическата съставка, която да направи животновъдството по-екологично. Това се опитват да докажат учени от Университета Аархус и няколко компании, занимаващи се с органично земеделие в Дания.

Те ще включат в растението в менюто на кравите, за да намалят огромните количества метан, които те произвеждат при храносмилането. Метанът е парников газ, 25 пъти по-силен от CO2. Отглеждането на крави има значителен принос за глобалното затопляне. Около 40 на сто от емисиите селскостопански парникови газове в Дания се дължат на животновъдството.

Според проекта, чието реализиране започна експериментално, добавянето на риган във фуража на кравите може да намали производството на метан с до 25 на сто. Причината е че растението е богато на етерични масла, които инхибират растежа на конкретните микроорганизми, произвеждащи метан. За проекта ще се използва т.нар. гръцки риган, който е с най-високо съдържание на етеричните масла.

Друг аспект на изследването е качеството на млякото от биологично отглеждани крави. Учените ще проверят на практика лабораторните си резултати, които показват, че риганът може да подобри количеството и качеството на кравето мляко. Тестовете показват, че чрез намаляване на производството на метан кравата запазва повече енергия за производство на мляко. Така се увеличава не само количеството. Има доказателства, че растението може да промени и консистенцията на млякото, като подобри качеството на неговия маслен състав.

Проектът е финансиран с 6 млн. крони (около 1,6 млн. лв.) от Министерството на храните на Дания и ще продължи до края на 2019 г.