Приемането на Наредба №6 от 20 март 2007 г. за условията и реда за пасищно отглеждане на свине от Източнобалканската порода и нейните кръстоски е продиктувано от необходимостта за ограничаване разпространението на класическата чума по свинете, обясниха за в. "Български фермер" от Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ).

Източнобалканската свиня на практика се отглежда пасищно и има директен контакт с дивата популация свине

Така преносът на причинителя на класическа чума по свинете между дивите свине и свинете, отглеждани във ферми, става изключително лесно. Разположени в близост до границата, свинете могат свободно я преминат независимо от загражненията.

Наличието на огнища на класическа чума по свинете в страната възпрепятства свободната търговия със свине и свинско месо и обезсмисля разширяването на зоната за отглеждане на Източнобалкански свине (предвид факта, че ще бъде затруднена реализацията на готовата продукция), уточняват специалистите.

Ограничението на ареала за отглеждане на Източнобалкански свине е обусловен не от самата порода, а от начина й на отглеждане - свободно пасищно. Няма ограничение за отглеждане на Източнобалкански свине и в други региони при отглеждането им във ферми с биосигурност - не е разрешено единствено пасищното им отглеждане извън описаните в Наредбата зони.

БАБХ определено смята, че разширяването на ареала за свободно пашуване на Източнобалканските свине би било предпоставка за увеличаване риска от поява на огнища на класическа чума по свинете, а също и на застрашаващата страната ни африканска чума по свинете, което от своя страна ще възпрепятства възстановяването на статута на свободна от класическа чума по свинете държава.

От БАБХ съобщават, че в най-скоро време България ще придобие статут на страна, свободна от класическа чума по свинете, което ще подобри търговските взаимоотношения на страната.