Онлайн са подадени 6500 проекта за 7,8 млрд. лв.

Европроектите вече могат да се следят в реално време. Това позволява информационната система ИСУН 2020. Тя е достъпна на адрес http://2020.eufunds.bg. Днес вицепремиерът Томислав Дончев я представи пред журналисти и така даде старт на ползването на портала.

Ако някой иска да задълбае в сключени договори, информацията е публична, каза Дончев.

В информационната система могат да се правят справки например кои са фирмите и консорциумите, които са спечелили някоя поръчка по определена оперативна програма. Може да се види колко поръчки изпълнява или вече е изпълнила дадена компания.

Ако някой се интересува от подизпълнителите, системата дава информация и за тях.

От май 2015 г. чрез ИСУН може да се кандидатства за финансиране изцяло по електронен път. Досега така са подадени 6500 проекта на стойност 7,8 млрд. лв.

Разработени са унифицирани формуляри, които позволяват така да се структурират данните, че да могат да се извличат справки и да се правят анализи по различни критерии - по програми, райони за планиране, бенефициенти, кандидати и други.

Модулът за електронни услуги за кандидати и бенефициенти по програмата ИСУН е на интернет адрес http:// eumiss2020.government.bg.

Потребителите могат да работят денонощно, като администрацията осигурява поддръжка на услугата и предоставя съдействие на потребителите.

Досега няма данни за проблеми при електронното подаване на документи, каза вицепремиерът.

Системата е като елхичка и на нея ще можем да закачим и още модули, каза Дончев. Той допълни, че включването на Програмата за развитие на селските райони не се приема ентусиазирано, но и това ще стане. Все още получаването на справки по нея зависело от нечие благоволение, но това щяло да се промени.