МЗХ публикува проект на наредба за изменение и допълнение на Наредба № 7 от 24 февруари 2015 г. за прилагане на мярка 10 "Агроекология и климат" от Програмата за развитие на селските райони за периода 2014 – 2020 г.

Основните предложения за промени са свързани с въвеждането на ново направление по мярката - "Подсигуряване разнообразна паша на пчелите и осигуряване на естествено опрашване".

Във връзка с него се налагат ограничения при използването на препарати за растителна защита и разнообразието на отглежданите култури.

Кандидати могат да бъдат физически и юридически лица, регистрирани в ИСАК, които трябва да имат сключен договор с пчелар/и с регистриран пчелин.

По направлението могат да кандидатстват и собственици на регистриран по Закона за ветеринарномедицинската дейност пчелин с най-малко 20 пчелни семейства.

Заложено е отглеждане на минимум две медоносни растения. Пчелините трябва да са разположени на отстояние до 1 км. от площите, върху които ще се извършват дейности по направлението.

Подпомагането е за хектар допустима площ по списък от медоносни култури – до 129,48 евро/ха. Ставката е изчислена на база пропуснати ползи и допълнителни разходи.