Трудно е да се дадат точни препоръки кога точно да започне сеитбата на семената на доматите, както и кога да се засаждат готовите разсади в градината. Това е поради различните в климатично отношение райони в страната ни, а освен това има и значителна разлика през отделните години.

Ежегодно градинарите ни се обаждат да им напишем ориентировъчно дати, за да могат по тях да правят и своето производство. За да е по-лесно, ги представяме в таблица.

Кои са акцентите за разсадите вкъщи:

Посочените срокове са за средноранно производство, което е най-застъпеното сред любителите.

Като ориентир за засаждане в градината сме взели датата 1 май. Въпреки че тя е за по-топлите райони. В Северна България и планинските райони това се прави доста по-късно - чак към края на май.

За покълването на семената и показването на първите кълнове сме предвидили 10 дни. Това, разбира се, при по-високи температури в помещението може да стане и за по-кратко време, а при по-ниски - да отнеме повече дни.

За развитието на разсада, в зависимост от условията, са необходими между 60 и 65 дни, а понякога и до 70-75 дни.

Затова още веднъж казваме, че тези данни са ориентировъчни и всеки градинар, трябва да си направи сам по-точни изчисления.

През февруари има и други сеитби на разсади за хоби градините

Около десети февруари се засяват семената за производство на разсад за ранни домати за Южна България, а около двадесети - за Северна България.

През първата половина на месеца на север от Балкана се засява разсадът за ранен полски пипер. Ако се засее по-късно, той е подходящ за средноранно производство.

До средата на месеца се сее разсадът за ранния патладжан.

В най-южните райони на страната около средата на месеца се засява разсадът за краставици, отглеждани в оранжерии с тройно покритие. За Южна България подходящият срок е седмица по-късно, а за Северна България - след още една седмица. За оранжерии с двойно и единично покритие разсадът се засява съответно със 7-15 дни по-късно.

Около десети февруари се засява разсадът за ранно зеле в Южна България, а на север от Балкана 10-15 дни по-късно.