6805 са щъркеловите гнезда в България, от които 5671 са обитаеми, показват данните са от преброяване, в което участваха над 400 доброволци, експерти, служители на Българското дружество за защита на птиците.

Инициативата е част от VII Международно преброяване, което се провежда на всеки 10 г. в цяла Европа.

У нас мащабната кампания се координира от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП), а в световен мащаб от NABU (BirdLife, Германия). Целта е да бъдат събрани данни за цялата световна популация на белия щъркел.

По време на преброяването, което се проведе през лятата на 2014/2015 г., бяха обходени хиляди населени места и бяха описани всички щъркелови гнезда – дали птиците са се завърнали от Африка и са загнездили, дали имат малки и колко са те и къде се намира гнездото, съобщават от БДЗП.

Броят на гнездата за 10 години се е увеличил с 1102, а броят на двойките щъркели с 853. Общият брой на преброените малки щъркелчета е 13 873.
Населените с най-много щъркелови гнезда в България са: село Драгушиново (община Самоков) – 51 гнезда; село Кулата (община Петрич) – 42 гнезда; село Белозем (община Раковски) – 38 гнезда; село Белчин (община Самоков) – 31 гнезда.