От пет години холандският свиневъд Хералд Деетман прилага бизнес стратегия, насочена към производството на свинско месо, което потребителите да купуват с удоволствие.

Най-важното за моята свиневъдна дейност беше отказът от антибиотици и минимално използване на лекарства, обяснява 46-годишният успешен фермер. От 2007 г. той заедно със сестра си Евелин поема свинефермата от баща си и отглежда край гр. Путен, провинция Гелдерланд (Централна Холандия) 400 свине-майки и 3300 прасета за угояване по хуманен и уникален за холандската свиневъдна практика начин. От 5 години Дитман не използва антибиотици във фермата си.

За да постигне това, холандският фермер прилага уникална производствена технология, която е отработена до най-малките детайли. Тя се основава на стриктна хигиена, максимално изхранване на коластра и нетравматично отглеждане на поголовието по максимално приближен до естествените потребности на животните начин.

(Повече за производствената технология на Деетман четете във в. "Български фермер" от 11 февруари)