Да отгледаш цвете от семе е майсторлък. Има видове, които бързо губят кълняемост, но в повечето случаи трайността на семената се колебае между 2-4 години.

Колкото и да е индивидуално времето, в което семената запазват кълняемост, съхранението в хладилник определено е за препоръчване. С най-голяма трайност са семената на голяма част от кактусите, както и спорите на папратите.

Предпосевна обработка

Накисване

Накисването на семената ускорява развитието на зародиша. Препоръчително е за по-едрите семена, както и за тези с твърда обвивка. Накисват се в хладка вода за 1-2 дни, като водата се подменя всеки ден. Веднага след набъбването семената се засяват, защото всяко засушаване е пагубно за зародиша.

Рътене

Подобно е на накисването, но продължава до разпукването на семенната обвивка и появата на коренчето. Рътенето се прави в по-топла вода 25-30 градуса, водата се сменя всеки ден. Щом на повърхността се появи пяна, което е признак за превръщането на скорбялата в захар, това показва, че е започнало усилено развитие на зародиша. Семената се изваждат от водата и се оставят завити във влажна марличка или чисто памучно парцалче, докато се появят коренчетата. Когато около 50% от тях са с коренчета, семената се засяват във влажно и топло почвено легло. Бавно кълнещите семена не се рътят, защото ще се повредят от дълго киснене във вода.

Скарифициране

Буквално означава "надраскване". Това е операция по частично или пълно разрушаване на твърдата и непроницаема за водата семенна обвивка на някои видове - кани, банани, палми, лотос и др. Става чрез механично нараняване или изпилване на семенната обвивка със шкурка, зърнест пясък и пр. Освен това се практикува потапяне в разтвор на киселина, в кипяща вода и после веднага в студена за кратко (при някои бобови дървета).

Стратификация или обработка на семената с ниска температура

Има растения, които след узряването изпадат в покой, който може да бъде преодолян с различно по продължителност излагане на студ, замръзване и пр. Трябва да се знаят няколко неща за стратификацията. Първо, не се прави във фризер. Освен че там температурата е много ниска, замръзването е прекалено рязко и това води до замръзване и повреди на зародиша на клетъчно ниво.

Добре е да се спазва препоръчваната за стратификация температура. Ако все пак има отклонение, това може да удължи във времето поникването. Стратификацията най-общо протича между -4 и +4°С. Особено добре влияе покриването на посевите със сняг - той поддържа една температура - 4-0°C, която е оптимална плюс създава равномерно овлажняване на посева. Така че, когато имате възможност, излагайте стратифицарищите се посеви направо навън. Вземете мерки да не ги изровят котки, или пък изядат мишки.

Стратификацията може да се извърши и в домашния хладилник. Единият начин е да се смесят семената с влажен пясък и цялото съдче да се постави в найлонов плик, а той в хладилника. След стратификацията, посевите не се изнасят веднага на топло, а на температура 5-10 градуса, дори и да е започнало кълненето. А най-добре е това да се осъществява в естествени условия на колебанията на температурите през март-април-май.

Семена, които се стратифицират

Тази група имитира сезоните на умерения климат. Най-добре е семената да се засеят през есента - септември-октомври, и да се оставят навън до пролетта, когато те ще поникнат по най-естествения за тях начин.

Ако решим да имитираме и съкратим процеса, правим следното. Засяваме семената на топло, поддържаме умерена влажност в продължение на 2-4 седмици.

След този период ги подлагаме на стратификация, т.е. температура -4/+4°С и по-ниска. Стратификацията продължава 4-6 седмици, след което посевите се оставят на по-ниски положителни температури от 5-10 градуса до тяхното покълване.

Много представители на сем. Ranunculaceae, които също принадлежат към тази група, показват по-добри резултати при още по-ниски температури на стратификация.

ВИДОВЕ:

Alchemilla, Allium (повечето), Arenaria montana, Astrantia, Dicentra, Erytronium, Euphorbia, Fillipendula, Gentiana (повечето), Geranium pratense, Iris (+скарификация), Lewisia, Meconopsis cambrica, Polygonatum, Primula auricula, Primula japonica, Primula rosea, Primula sieboldii, Ranunculus, Rhodiola, Sanguinaria, Saxifraga, Stachis, Tellima, Trycirtis, Trollius, Tulipa, Vaccinium, Viola sororia, Viola odorata.

Семена за засяване веднага след узряването

В тази група влизат семената, за които е препоръчително да се засеят веднага след узряването, макар че ще поникнат пролетта. Тук се отнасят Helleborus, Cimicifuga, Aconitum, Paeonia.

Ако все пак разполагате с купени семена, то опитайте следното: 6 седмици семената се държат във влажен компост при температура над 20 градуса, 6-8 седмици се подлагат на студена стратификация и след това се подлагат на постепенно повишаване на температурата.

Дребните не се покриват с почва

Дребните семена се сеят на повърхността, без да се покриват, а само се притискат към почвеното легло. Поливат се особено внимателно, най-добре е водата да им се подава отдолу чрез второ съдче. Задължително се покриват с найлон или стъкло, за да се поддържа висока въздушна и почвена влажност.

Върху стъклото можете да сложите бял лист хартия - против прегряване и за по-равномерна денонощна температура. Никнат сравнително бързо, но семеначетата са дребни, нарастват бавно и се налага посевите по-дълго да се обгрижват. След поникването се държат на малко по-хладно.

ВИДОВЕ: Campanula,Calceolaria, Lobelia, Leonthopodium, Mimulus, Ramonda, Sagina, Sedum, Sempevivum.

С тях е лесно

Има семена, изискващи само светлина и топлина, за да покълнат. Температурата трябва да е 18-20 С. Поникването настъпва сравнително бързо и дружно. Най-безпроблемните семена. Някои поникват за 3 дни, други за 1-2 седмици, но нормално е да нямате проблеми с тях. Отново важи правилото най-дребните да не ги покривате въобще или да ги покриете съвсем леко с много фин пясък. Най-лесно и равномерно това става с телена цедка или сито.

ВИДОВЕ: Achillea, Agastache, Alyssum, Arabis, Armeria maritima, Aster, Bellis, Bergenia, Catananche, Chrysanthemum, Dianthus, Digitalis, Draba, Erigeron, Geum, Hibiscus, Hyssopus, Iberis, Lychnis, Monarda, Nepeta, Ocymum, Oenothera speciosa, Oenothera versicolor, Origanum, Satureja, Scabiosa caucasica, Silene, Solidago, Veronica, Viola (градински хибриди).

Малко по-бавно и неравномерно, но също без проблем ще поникнат : Аquilegia (до стартиране на никненето да е добре засенчена), Aubrieta, Centaurea, Centranthus, Coreopsis, Delosperma, Dierama, Echinacea, Gailardia, Gaura, Helenium, Heuchera sanguinea, Liatris, Ligularia, Lycium, Mentha, Myosotis, Platycodon, Polemonium, Potentilla, Prunella, Primula (хибриди), Rudbeckia hirta, Salvia, Delphinium, Lagerstroemia, Gunnera - най-добре при температура над 20 градуса и добра почвена влажност.

Запасете се с търпение

Има семена, които никнат бавно с необходимост от редуване на високи - около 18-20°С температури за по 3 семици, после ниски положителни температури за продължителен период от време - максимум до 5°С, после пак на топло за няколко седмици.

Цялата процедура може да се повтори.

Посевите се поддържат влажни, държат се на сянка и не се отписват преждевременно. Тук, според мен, стратификацията може да се извърши в неотопляем парник или оранжерия.

ВИДОВЕ: Alstroemeria, Aquilegia vulgaris, Aquilegia chrysantha, Aquilegia flabellata, Aralia, Arisaema, Capparis, Gaulteria, Geranium, Knautia, Malva, Mandragora, Penstemon, Phormium, Rosmarinus, Scabiosa columbaria, Sidalcea, Tradescantia, Verbena hastata.