Боксът за лежане трябва да осигури достатъчно пространство при лежането и на най-едрите крави от стадото, като в същото време разпределя натиска на тялото върху цялата опорна площ на пода, напомнят специалистите.

При осигуряване на удобен бокс кравата лежи в него общо до 12-14 часа в денонощието, като лежането е накъсано на 9-11 периода с всеки един с продължителност от 80-90 минути.

Продължителното лежане на кравата е признак на добре изпълнен бокс за лежане, а ефектът е по-малък разход на енергия за движение, по-добро преживяне, 30 процента по-интензивно кръвообращение във вимето и като цяло по-добро млекообразуване.

Кравите са много претенциозни към бокса за лежане. Ако той не хареса на кравата, тя няма да легне, преди напълно да се изтощи. Това води до нарушаване на нормалния й поведенчески процес. И след това изтощената от продължителното стоене крава ще лежи по-дълго от обикновено, а през това време най-хубавият фуражът ще бъде изяден от другите крави. А нашата крава ще остане полугладна. И в крайна сметка това ще доведе до загуби за фермера, тъй като ще се отрази на дневния млеконадой.