Елхата е в центъра на коледната украса, тъй като е сред символите на празника и внася повече тържественост в дома. Никой не може да отрече магията и уханието на естественото дръвче, но ако не искате да участвате в изсичането на гори, тогава си купете и отгледайте жива елхичка.

Цената й е по-висока, но целта е идеална - няма да убивате дръвче или да използвате пластмасов заместител, който ще се разгражда стотици години в природата. Но какво е разочарованието, когато дръвчето така и не успява да преживее повече от два-три месеца. Въпросът е - защо?

Живите елхички, които се продават по Коледа, са расли в земята и малко преди да бъдат пуснати в продажба, са присадени в саксия. Кореновата система на дръвчетата обаче е по-широка от короната им и затова обикновено се орязва, за да може да се напъха в тесния съд. Затова не купувайте големи елхички в малки саксии - едва ли ще преживеят до пролетта. Освен това, имайте предвид, че колкото по-малко е дръвчето, толкова по-лесно ще се адаптира към промяната.

Преди покупката на елхата леко я повдигнете от съда, за да огледате корените. Те трябва да изглеждат свежи, както и ствола, а почвата трябва да бъде влажна. Ако елхичката е жизнена, но контейнера е малък, веднага я присадете в по-голям.

Съхранете дръвчето

Много често по време на покупката дръвчето е изглеждало жизнено и свежо, а крайният изход е бил фатален. Защо?

През зимата елхата се намира в състояние на покой, а дългият престой в отопляемо и сухо помещения я "разбужда". Това бодърстване по никое време я прави изключително уязвима към замръзване.

Ето как може да го избегнете:

След покупката на дръвчето го поставете на балкона и го внесете на топло в последния момент - в седмицата преди Коледа. Така то ще има възможност да се аклиматизира.

Правилата

Мястото в стаята, където разполагате елхичката, трябва да бъде възможно най-далеч от отоплителните уреди - климатик, радиатор или камина.

Поддържайте пръстта в контейнера постоянно влажна, за да не страда елхичката от прекалено сухия въздух.

В никакъв случай не наторявайте дръвчето - това ще го изкара от състоянието на покой.

Не използвайте прекалено тежки украшения за елха или лампички с голяма мощност, защото се нагряват.

След празниците

Колкото по-малко време престои елхичката в топлото помещение, толкова по-големи са шансовете й за оцеляване.

Но не бива да я засаждате веднага. Дайте й отново време за аклиматизиране на балкона. Обърнете внимание да не са се появили нови свежи връхчета (по-светли на цвят) - те са сигурен признак, че дръвчето се е "събудило" и ако го оставите навън посред зима, ще замръзне.

Елата може да живее в саксия с години, стига да се спазват няколко принципа.

Преди да изнесете елата на терасата или двора подгответе дръвчето - сложете го за няколко дни в помещение с по-ниски температури от стайните.

Непременно омотайте саксията със слама или сено, за да не измръзват корените. При настъпване на студовете трябва да се прекрати поливането.

През пролетта /март/ може да пресадите елата от саксията в градината си за постоянно. При преместването я подхранете с биотор и я полейте обилно, тъй като тя е много чувствителна на промяна на обстановката.

Имайте предвид, че след засаждането растежът е с 20-30 см годишно, така че мъничкото в началото дръвче след няколко години ще се превърне в стройна красива ела.