Диана Ванчева

Управляващият орган на Програмата за развитие на селските райони за 2014-2020 г. предлага да бъдат направени промени във финансовите условия по основната и очертала се като най-конфликтна подмярка 4.1 от ПРСР - "Инвестиции в земеделските стопанства".

Вече върви усиленото обсъждане на новите критерии и новите параметри за обема на средствата, които се оказва, че ще бъдат заложени и по нов начин за следващата година.

Както е известно на всички бенефициенти първият прием през 2015 г. показа свръхброй на кандидати и опасност по този начин да се изгубят средства от много контрактувани, но малко реализирани проекти.

Бяха внесени 3 500 проекта, а се оказа, че едва малко над 700 от тях могат да получат финансиране в рамките на бюджета от 150 млн. евро.

След като основни приоритети станаха животновъдство, плодове, зеленчуци, биологично производство, в чисто практичен план оценяването им поднесе изненади.

Проектите в сектор плодове и зеленчуци се оказаха 47% от всички, в сектор животновъдство - 36%, за етерично-маслените - около 9%, а около 4% са за т. нар. други култури, в които влизат маслодайни рози и др. Тоест към животновъдството и плодовете и зеленчуците се насочи основният акцент.

Една от основните промени, която се задава за следващите приеми е, че ще бъде заложен вече критерии за срочност при изпълнение на сключените договори - той ще е записан може би в самите тях.

Очертават се и други съществени промени, които ще зависят от започналия дебат и от от предложенията на браншовете, които ще се гласуват в Комитета по наблюдение.

Кандидатстващите по ПРСР на този етап се вълнуват и затова дали е обективна точковата система за оценяване на проектите им при ранкинга.

Интересуват се ще може ли да има увеличен бюджет по тази мярка вследствие на вътрешно преразпределение на бюджета на програмата.

Събрали сме някои становища, за да видим накъде отиват нещата.