През 2000 г. от конвейра в завода в град Шпеле, Германия слизат първите силажоприбиращи комбайни Big X на Krone. Днес компанията е пазарен лидер в този сегмент. Финансовите отчети на Krone за 2014 година сочат продажби на стойност 1, 6 млрд. евро, което е ръст с 10 на сто спрямо 2013 г. Този успех Krone постига от една страна за сметка на стремителната експанзия в почти незаетия до този момент клас на силажокомбайни с мощност над 600 к.с., и от друга, благодарение на постоянното внедряване на иновативни технологии и новаторски решения в своите машини. Компанията непрекъснато обновява и разширява продуктовата си гама. Не стана изключение и изложението Агритехника 2015.

Премиера

Тази година в Хановер бе представен поредния нов член от семейството на Krone - големият силажокомбайн BiG X 770. Новата машина е оборудвана с двигател MAN V8, 16,6-литров, с мощност 775 к.с. (520 kW). Със своя заоблен и ергономичен вид, той прилича много на моделите BiG X 480 и 580. При дизайна не става въпрос просто за външния вид, а за подобренията в посока на безопасността. Например, всички външни части на машината се виждат по-добре от вътре, освен това са монтирани допълнителни индикатори в калниците и има повече стъпала на стълбата за влизане в кабината. Както при модели 600, 700, 850 и 1100, BiG X 770 има стандартна спирачка за силажиращия барабан, която стопира барабана за по-малко от 10 секунди при работа с максимална скорост.

Интелигентни системи

Krone е оборудвал силажокомбайна със системата PowerSplit. Това е интелигентна система за електронно управление на мощността, която автоматично адаптира работата на двигателя към текущите жътвени условия и увеличава тяхната ефективност.

Krone за първи път предлага версия на BiG X 770 /както и на 600, 700, 850 и 1100/ със силажиращ барабан MaxFlow. Барабанът MaxFlow е наличен с 20, 28 или 36 ножа, което го прави идеален за работа при всякакви условия. Новото подреждане на ножовете, освобождава допълнително пространство, което осигурява по-голяма производителност и по-плавен ход дори при по-едро нарязан материал. Ножовата греда също предпазва барабана от износване. В допълнение Krone предлага и специални барабани за биогаз с 40 или 48 ножа като дължината на нарязания материал е: 40 ножа - 2.5-15 мм; 48 ножа - 2.0-12.0 мм.

Практични решения

Друга практическа характеристика е широката гама от кондиционери (кракери) за царевица. Един от тях е със 105 броя зъби и осигурява перфектна обработка на зърната, дори при по-едро нарязан материал (20 мм и повече).

Системата StreamControl, която служи за регулиране ширината на струята на изхвърляне на материала в ремаркето) сега е налична и при моделите BiG X 600, 700, 770, 850 и 1100. Тя дава възможност на оператора да контролира от кабината силата на издухване на силажа в ремаркето чрез подвижен капак на задната стена на акселератора. Ако той избере настройката за "къси" култури, то растителната маса ще има незначителен контакт с акселератора. Тази функция позволява да се пести гориво и се препоръчва при стандартна честота на рязане и ремарке, което се движи редом до силажокомбайна.

Ако дължината на растителната маса е "средна или дълга", има по-голям или дори пълен контакт между нея и акселератора, тази функция е идеална, когато ремаркето следва силажокомбайна.

Още повече екстри

Но и това не е всичко. Опционално сега всички работни светлини са LED, както и светлините на стъпалата към кабината. Освен това чрез терминала от кабината може да се контролира системата за добавки към силажа /налична и с 300 литра резервоар/. Друга опция е камерата за задно виждане и за наблюдаване на разтоварващия шнек, което прави работния процес по-безопасен и по-лесен. И накрая, за да направи нещата по-лесни, Krone подобри и дисплея на моделите от серията BiG X с нови 10-инчови терминали, улеснявайки използването на всички функции.

Разнообразие от модели

Разбира се, Krone е по-мислил както за големите стопанства и производители на биогаз, така и за по-малките стопанства, предлагайки моделите BiG X 480, 530, 580, 630 с мощност от 490 к.с.

Непобедимият по мощност и производителност силажокомбайн и флагман на Krone e моделът BiG X 1100 с максимална мощност 1110 конски сили.

Добре свършена работа

Всичко това генералният директор на Krone Бернард Кроне коментира по време на изложението в Хановер:

"Годината за нас беше изпълнена с много работа, но и стана една от най-успешните за компанията. Ние си свършихме добре работата. Не става въпрос само, че сме технологични лидери в производството на машините, но и за това, че ние се грижим за фермерите и техните нужди по най-отговорния начин. Това е солидна база, върху която ще продължим да разширяваме пазарните си позиции".