Една от причините за разпространението на бруцелоза у нас е свободното движение на неидентифицирани животни, каза д-р Дамян Илиев, изпълнителен директор на БАБХ по време на брифинг във връзка с епизоотичната обстановка.

Започна изпълнението на държавната имунопрофилактична програма и се взима кръв за изследване на бруцелоза. В село Кочан има доказана бруцелоза и имаме съмнения на други места, но трябва да се потвърдят. Имаме нужда от потвърждение на Референтната лаборатория. Там, където имаме съмнения, отново взимаме кръв, обясни д-р Илиев.

Животните, които са показали доказана бруцелоза, се евтаназират и след 40 дни фермите биват отново изследвани. Това е заболяването, което в момента ни тревожи. Според нас една от причините за бруцелоза е движението на неидентифицирани животни. Затова идентификацията на животните е толкова важна. Тя е важна за самите фермери, за да ги постави в сигурна страна, а не да се превръщат в риск на съседите си. Освен за здравето на хората е и за бизнеса им, припомни д-р Илиев. При съмнителни резултати не се пристъпва към евтаназия, а се вземат ограничителни мерки.

Според д-р Илиев коварното на бруцелозата е, че няма клиника и фермерите си мислят, че на животните им няма нищо. Много фермери невинаги навреме се усещат да отидат на лекар. Около 38 са регистрираните българи, болни от бруцелоза.